bladluizen

Tip 1: bladluizen

Als het jonge groene blad weer aanwezig is, komen de bladluizen hierop af. Vaak komt dit voor bij de Viburnum (sneeuwbal), pruimen en rozen. Het is zaak deze luizen goed te bestrijden, daar de planten hier veel schade van oplopen. Bij sommige Viburnum-soorten gaat al het blad krullen en dat is geen mooi gezicht. Later in het seizoen ontstaat er gelukkig weer nieuw blad. Deze bladluizen scheiden een kleverig goedje af; dat is suikerhoudende honingdauw. Hierop ontstaat de zwarte roetdauw. De luizen zijn prima te bestrijden met volledig biologische middelen die onschadelijk zijn voor mens en dier, dus ook onschadelijk voor bijen en vlinders. Gebruik liever geen chemisch middel hiervoor, want dat geeft veel bijensterfte. Helaas gebruiken heel veel kwekers een giftig middel. Deze planten kunt u beter niet kopen. Beter is de planten te kopen bij een biologische kweker. Gelukkig komen die er steeds meer.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2015

Geef een reactie

Reacties (6)

  spooky says:

  waarom wordt er niet bij verteld welke middelen je moet gebruiken? want met alleen met biologische middelen kom ik niet verder

   MAX Vandaag says:

   In het tuincentrum kunnen zij u hierbij helpen.

  Amora says:

  Spooky hieronder heeft gelijk, daar zocht ik ook welke biologische middelen…

  niet zo aardig antwoord ” in het tuincentrumkunnen zij u hierbij helpen” ik hoopte dat er gewoon hier gelijk antwoorden zou vermelden zodat we niet voor zoveel moeite open neer hoef te reizen en hoeft niet per Se alleen via tuincentrum, of andere winkels waar je ook goedkope biologische middelen , maybe merk HG of andere merk bij kruidvat of elders…

  maar goed ik heb het even opgezocht via Google.

   MAX Vandaag says:

   Beste Amora, hartelijk dank voor uw bericht. Als publieke omroep mogen wij helaas geen merknamen noemen of linken naar websites waar middelen tegen bladluizen te koop zijn. U heeft helemaal gelijk dat de middelen niet alleen bij het tuincentrum gekocht kunnen worden, maar wij geven dit als antwoord omdat het personeel u daar ook eventueel verder kan voorzien van raad of tips. We hopen dat de Groentips van Krijn u verder wel bevallen en helpen.

  zwerf says:

  Hoe was het ook wel met een mengsel van groene zeep en spiritus en dat eropspuiten?

   MAX Vandaag says:

   Beste zwerf, bedankt voor uw reactie. Klopt en via https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/slakken-luizen-en-ander-ongedierte-in-de-tuin-bestrijden-zonder-gif/ vindt u nog meer van deze tips over luizen en ander ongedierte.