Ribes odoratum

Tip 28: ook dat is een Ribes

Iemand kwam met een takje met gele bloemen vragen naar de naam van de struik. Het was een takje van een weinig gebruikte heester, namelijk Ribes odoratum. Dit is een struik van de Amerikaanse prairies en hoogvlakten.

150 soorten

Ribes odoratum heeft glanzend drielobbig blad met een mooie herfstkleur. De hangende bloemen zijn groengeel en later komen er zwarte bessen. Het blad heeft een aangename kruidnagelgeur. Het struikje kan 2 meter hoog worden. Het geslacht Ribes is afkomstig uit het gematigde noordelijk halfrond en omvat 150 soorten groenblijvende en bladverliezende sier- en fruitstruiken. Denk maar aan onze rode, witte en zwarte bessenstruiken. Bijna alle vruchten zijn eetbaar.

Voorjaarsbloeier

Ribes bloeit in het voorjaar met gele, rode of roze bloemen. De bekende sierheester Ribes sanguineum wordt veel toegepast in onze borders vanwege de vroege bloei met roze of rode bloemen. De cultivar King Edward VII heeft karmijnrode bloemen. De Ribes alpinum wordt minder aangeplant en komt ook voor in het wild in Noord-Europa en Rusland. De struik heeft groenachtige gele bloemen en verdraagt diepe schaduw. Ribes speciosum is een bladverliezende, stekelige en bossige struik. Hij bloeit met slanke, hangende rode bloemen met lange rode meeldraden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2021

Geef een reactie