rozen winter

Krijns groentips voor december

In de decembermaand staat het tuinwerk grotendeels stil, maar er zijn een aantal zaken waar u wel rekening mee moet houden. Zo moet de druif en lei- of knotbomen nu bijvoorbeeld juist gesnoeid worden, terwijl u andere planten voorlopig met rust moet laten. Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u groentips voor deze maand.

Nu even niet snoeien

Bij groenblijvende planten en vaste planten is het niet verstandig om ze nu nog te snoeien. Krijn vertelt waarom u deze planten nu beter even met rust kunt laten.

groentips

Kerstroos

De kerstroos is een populaire plant, die in deze tijd van het jaar op zijn mooist is. Krijn laat u weten op wat voor plek u deze prachtige bloeier het best kunt plaatsen en hoe u hem verzorgt.

groentips

 

Winterbloeiers

Naast de kerstroos zijn er nog meer planten die juist met bloeien beginnen in de verder zo kale wintermaanden. Krijn geeft voorbeelden van een aantal mooie exemplaren.

groentips

 

Toverhazelaar

De toverhazelaar is er niet alleen in die mooie goudgele kleur, maar ook in het rood of oranje. Hoe deze precies heten vertelt Krijn u in zijn tip over de Hamamelis.

 groentips

 

Kerststukjes maken

Kerstmis staat voor de deur en wie in het bezit is van een tuin kan daar vaak de mooiste versieringen voor een kerststukje vandaan halen. Krijn geeft u inspiratie om hiermee aan de slag te gaan.

 groentips

 

 

Kerstboom kiezen

Als u dit jaar voor een echte kerstboom gaat, dan heeft Krijn tips om de keuze voor het soort boom te maken. Wilt u bijvoorbeeld een mooie kleur of de garantie dat de naalden niet uitvallen?

groentips

Winterklussen

Moet u nu juist wel of niet mesten of verplanten en is het raadzaam om afgevallen blad te verwijderen of moet u het juist laten liggen? Dat wisselt per situatie en Krijn geeft u handige handvatten.

groentips

Druiven snoeien

Een struik die u in de winter nou net niet met rust moet laten, is de druif. Hij is dan volledig in rust en dat is het beste moment hem te snoeien. Hoe, dat vertelt Krijn u in zijn tip. En ook wat de meest verkochte druivenstruiken in Nederland zijn.

groentips

Rozen beschermen

Bij langdurige vorst doet u er goed aan uw rozen hiertegen te beschermen. Hoe gaat u te werk bij het aarden van uw rozen en welk materiaal kunt u het best gebruiken om kwetsbare plekken te beschermen? Krijn vertelt het u in zijn tip over rozen in de winter.

groentips

Tuinieren zonder spitten

Is de tuin spitten te vermoeiend voor u geworden? Dan heeft Krijn een goed alternatief voor u, wat ook nog eens de groei van onkruid voorkomt: mulchen, ofwel bedekken.

groentips

Dahlia’s

Door de zachte winters van de laatste jaren laat men Dahlia’s steeds vaker gewoon in de grond zitten. Maar of dit zo’n goed idee is? Lees Krijn zijn tip over wat te doen met Dahlia’s in de winter.

groentips

Buxusvervangers

Ondanks dat Krijn hoopt dat u uw buxus niet meteen opgeeft als die is aangetast door de buxusmot, heeft hij wel een aantal tips voor u, als u uw struikjes wilt vervangen. Bekijk zijn voorstellen.

groentips

Lei- of knotbomen snoeien

Als knotbomen en leibomen hun blad kwijt zijn, is het tijd ze te snoeien, maar dit hoeft over het algemeen niet elk jaar. Krijn vertelt u waar u rekening mee moet houden.

groentips

Picea abies, de gewone kerstboom

De Picea abies oftewel de gewone kerstboom is zeer populair als kerstboom en heeft een heerlijke geur. Ook voor brandhout is het een uitermate geschikte soort. Krijn vertelt u nog enkele wetenswaardigheden over deze en andere kerstboomsoorten.

kerstbomen

Planten voor op een balkon

Voor schaduw, of gewoon omdat het mooi staat: ook op het balkon kunt u veel groen kwijt. Krijn heeft verschillende opties voor u. Zo kunt u denken aan een krentenboompje, eenjarige planten als geraniums of klimplanten.

eenjarige klimplant

Zelf kerststukjes maken

Met materiaal uit eigen tuin kunt u hele mooie kerststukjes maken. Krijn geeft tips welk groen daarvoor gebruikt kan worden en wat u dus eventueel extra kunt aanplanten.

kerststukje Skimmia japonica

 

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie