Nemesia strumosa

Tip: 27: Nemesia strumosa, kent u deze fraaie eenjarige?

Nemesia strumosa is een waardevolle eenjarige plant om in bloembakken of borders te gebruiken. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en houden van zon, maar niet van erg heet weer. Dan gaan de planten slap hangen.

De aarde in de potten en bakken bij Nemesia strumosa mag nooit te droog zijn. Ze zijn zelf te zaaien, maar om al in mei bloemen te hebben, moeten ze al in februari gezaaid worden bij een temperatuur van 20 graden. Bij het oppotten moeten de wortels zo min mogelijk beschadigd worden. Ook is het mogelijk vanaf eind april of begin mei buiten te zaaien, maar de bloei is dan veel later.

Mooie soorten Nemesia strumosa

Als de plantjes uit dreigen te bloeien, knip ze dan flink terug en geef ze wat mest. De bloei zal snel weer terugkomen en doorgaan tot begin herfst. Een zeer rijke bloeier is Nemesia strumosa ‘Orange Prince’ met oranje bloemen. De cultivar ‘National Ensign’ was al 100 jaar geleden bekend, maar werd daarna vergeten. Hij wordt nu weer aangeboden en heeft zeer opvallende tweekleurige bloemen, van boven rood en de onderste helft wit. Wie van rood houdt moet de cultivar ‘Fire King’ kopen; hij heeft talloze rode bloemen met oranje en zwart in het hart van de bloem. Uiteraard zijn er nog meer bloemkleuren beschikbaar.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2021

Geef een antwoord