eenjarigen

Tip 32: dit zijn mooie eenjarigen voor in de schaduw

De meeste eenjarigen houden van een zonnige standplaats in goede pot- of tuinaarde. Toch zijn er veel tuinen met schaduw en ook daar wil men bloeiende planten hebben.

Als het echt schaduw is, kunt u daar het beste eenjarigen als begonia’s of vlijtige liesjes (zie foto) planten; deze doen het bijna altijd. Voor lichte schaduwplekken is er meer keus. Ageratum is zo’n plant en dan het liefst de hogere soorten; helaas zin die moeilijk te krijgen. Ageratum ‘Old Grey’ is wel één van de mooiste, die niet erg hoog word en lichtblauw van kleur is. De laagbloeiende soorten zijn overal te koop, maar veel minder sierlijk.

eenjarigen
Lees ook: 11 eenjarigen voor een zomer vol bloeiplezier

Geschikte eenjarigen voor schaduw

Ook de goudsbloem kan als eenjarige in lichte schaduw staan; in de moestuin worden ze gebruikt tegen de insecten. Verder word de goudsbloem gebruikt tegen heel veel kwalen. Siertabak groeit ook in de schaduw; bekend is Nicotiana langsdorfii met stengels tot rim een meter. Met veel groengele klokvormige bloemen. Nicotiana sylvestris word iets groter met witte, lange, smalle en buisvormige bloemen. Ze hangen in een tros aan de stengels en geuren heerlijk! Nicotiana alata word niet hoger dan een meter, ook met buisvormige bloemen en bedwelmend geurend.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 18 2023. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie