Tip 6: bijzondere eenjarigen

Er zijn naast de gewone eenjarigen ook veel aparte soorten te koop. Het is zeer de moeite waard deze eens uit te proberen. Deze soorten zijn mooi om in een border te planten; zo verleng je de bloeitijd van je vaste plantenborder met maanden. Ook zijn ze geschikt voor een mooie pot op het terras.

Altijd dankbare planten zijn de Cosmea’s. Ze zijn te koop tot een hoogte van 80 cm in wit, roze en bordeauxtinten. Voor de liefhebbers zijn er ook de hoge soorten die wel 1,50 m kunnen worden. Deze verlangen wel een steun om overeind te blijven. Uw moeite wordt beloond met een bloemenweelde. Zelf vind ik ‘Nicotiana langsdorfi i’ de mooiste, groenig van kleur met buisvormige bloemen. ‘Nicotiana sylvestris’ wordt 1,50 m hoog met prachtige witte bloemen die heerlijk geuren. Ook leeuwenbekjes geven veel bloemen en zijn in allerlei kleuren te koop. Wie een mooie klimplant in de tuin wil hebben, kan een ‘Apios’ kopen, een late bloeier, maar zeer apart. Ook de nieuwe soorten ‘Cleome Senorita’-types zijn prachtig (kattesnorren). Zij groeien wat bossiger, met wel 25 tot 30 bloemen per plant. Ze zijn al in drie kleuren verkrijgbaar: wit, zachtroze en paarsig. Nog enkele leuke soorten: slaapmutsjes, hoge ageratum, salvia’s als kuipplant, salvia patens, zinnia’s en ga zo maar door!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2015

Geef een reactie

Reacties (2)

  sandra1960 says:

  Goedemiddag
  Is het al mogelijk om nu trostomaten en paprika te kopen of nog wachten

   MAX Vandaag says:

   Beste Sandra1960, de tomaat en paprika hebben warmte nodig om goed te groeien en ze kunnen niet tegen vorst. Om geen risico te nemen kunt u dus het beste wachten tot na de ijsheiligen (half mei: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/vorstvrij-tuinseizoen-van-start-na-ijsheiligen/).

   Maar u kunt ze bijvoorbeeld ook alvast kopen en dan naar binnen halen tijdens koude nachten.