snoei haag

Tip 29: snoei uw haag van boven smaller

Juni is de maand om uw haag te snoeien. In 2021 kan het wat later vanwege het koude voorjaar, maar toch zal de groei opeens beginnen. Een haag moet van onderen altijd breder zijn dan de bovenkant, dit om kaal worden te voorkomen. Dus snoei uw haag van boven smaller.

Snoei taxushaag

Eén van de bekendste groenblijvende hagen is de Taxushaag. Snoei deze haag het beste met een gewone heggenschaar; deze veroorzaakt minder schade dan een elektrische schaar. Ook buxushagen moeten in juni gesnoeid worden, eveneens met een heggenschaar. Nooit buxus snoeien op een zonnige dag, in verband met verbranding! Gelukkig zijn er nog vele buxushagen in ons land, vooral voor lage hagen is deze heester erg geschikt. Vanwege de buxusmot zijn er veel buxushagen gerooid (soms ten onrechte) en ingeplant met buxusvervangers, maar ook deze moeten jaarlijks gesnoeid worden.

Thuja snoeien

Hagen van Thuja occidentalis net zo snoeien als de Taxus. Verder zien we veel hagen van beuken of haagbeuk; deze kunnen wel met een elektrische of motorzaag gesnoeid worden. Vaak wordt Hedera (klimop) gebruikt als haag en dit gaat prima. Hedera’s kunnen eigenlijk het hele jaar gesnoeid worden. Gemengde hagen van heesters moeten ook regelmatig gesnoeid worden. Soms zitten hier bloeiende heesters bij en is het verstandig deze te snoeien als ze zijn uitgebloeid.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2021

Geef een antwoord