coronacrisis

Iets te veel eten ingeslagen aan het begin van de coronacrisis? Dit kunt u ervan maken

Aan het begin van de coronacrisis meer eten dan normaal ingeslagen en heeft u nog lang niet alles opgegeten? Met onderstaande recepten heeft u uw voorraad binnen een mum van tijd uitgedund. 

Vis in blik

Vis in blik is lang houdbaar en voedzaam, waardoor het een ideaal product is om in te slaan voor het geval dat. Naast houdbaar en voedzaam, is het ook nog eens zeer veelzijdig. Zo is ingeblikte tonijn in olie erg lekker in deze pastasalade met peultjesvan Kook mee met MAX-kok Mounir Toub. Ook kunt u tonijn uit blik prima gebruiken voor de tonijnspread die deze Mexicaanse huarache net dat beetje extra geeft. Huarache bestaat uit een bodem van maïsmeel met daar bovenop een zogenoemde topping. Die topping kan uit van alles bestaan, maar in dit recept bestaat het uit geroosterde spruitjes, crème fraîche, bruine bonen en de tonijn spread.

huarache

Huarache is een Mexicaans gerecht.

Toevallig ook nog een blikje sardientjes in de kast staan? Ook daarmee kunt u werkelijk van alles maken. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken op een pizza of voor dit plaatbrood.

Ook ansjovis is zeer veelzijdig. Zo kunt u er ansjovis-toast van maken. Janny van der Heijden legt uit hoe u dit doet. Uiteraard kunt u deze vissoort ook prima gebruiken in salades. Wat dacht u bijvoorbeeld dan deze witlofsalade met ansjovis van chef Bart van Olphen?

Pasta’s

Ook pasta is lang houdbaar en dus tijdens het begin van de coronacrisis een product dat massaal wordt ingeslagen. Toevallig nog wat pakken gnocchi liggen? Janny van der Heijden vertelt u hoe u deze pastasoort op verschillende manieren kunt klaarmaken. Een ander recept van haar hand is de spaghetti voor 1 persoon.

Pasta

Pasta is er in allerlei soorten en maten.

Sandra Ysbrandy, die u onder meer kunt kennen van Kook mee met MAX, combineert in haar eenpanspasta met ansjovis spaghetti met ansjovis. Eet u liever geen vlees of vis? Dan is deze vegetarische spaghetti bolongnese van Mounir Toub vast iets voor u.

Voor wie geen gnocchi of spaghetti in huis heeft zijn er ook genoeg recepten met andere pastasoorten. Wat dacht u van deze penne met Italiaanse gehaktballetjes? Of de tagliatelle met oesterzwam-walnootsaus?

Groente uit blik of pot

Groente uit blik of pot is veel langer houdbaar dan verse groente en daarom vliegen de potjes spinazie, rode kool en tomatenblokjes de schappen uit in maart 2020. Staan ze bij u ook nog steeds op de plank? Tijd om er iets lekkers mee te maken. Vooral tomatenblokjes en passata (gezeefde tomaat) zijn zeer veelzijdig. Zo kunt u deze producten bijvoorbeeld gebruiken om pastasaus van te maken en kunt u een blik tomatenstukjes goed gebruiken voor deze met linzen gevulde paprika’s met prei van Sandra Ysbrandy. In dit recept is ook rijst verwerkt, wat natuurlijk ook een lang houdbaar en veel gehamsterd product is.

tomaten in blik

Tomaten in blik zijn een prima basis voor saus en talloze gerechten.

Wie pakjes gezeefde tomaat in huis heeft zet binnen een handomdraai een ander recept van Sandra in elkaar: dat voor bonen-enchilada’s met de groentemix pico de gallo. De zwarte bonen worden vermengd met de gezeefde tomaat en vormen zo onder andere de vulling voor de tortilla’s.

Rijst

Rijst is een droog product waarin bacteriën en andere schadelijke organismes weinig kans krijgen. Zodoende kunt u het tijden bewaren zonder dat er iets mee gebeurt, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het gewoon op te eten. Zo kunt u het verwerken in deze rijst-champignonschotel van Janny van der Heijden of deze kip piri piri met witlof van Mounir Toub. Witlof is ook nog eens een duurzame keuze, dus dat zijn 2 vliegen in 1 klap.

Ook de kip-preipastei met zilvervliesrijst van Sandra Ysbrandy is een lekker rijstrecept. Als u behalve rijst toevallig ook extra bloem heeft ingeslagen zit u helemaal goed, want dat heeft u ook nodig voor deze pastei.

Geen zilvervlies, maar basmatirijst in huis? Hiermee kunt u onder andere het Indiase gerecht biryani maken. Bij biryani wordt een curry-achtige substantie vermengd met rijst. Mounir Toub maakt de briyani met kip en kaneel, maar u kunt eigenlijk eindeloos variëren met dit gerecht. Zo kunt u er in plaats van vlees ook ei bij eten.

briyani

Briyani is een zeer populair gerecht in India en andere delen van Zuid-Azië.

Bonen in blik

Bonen in blik: altijd handig om dit in huis te hebben. Heeft u uw conservevoorraad recent aangevuld en wilt u deze nu weer wat uitdunnen? Met bonen in blik kunt u heel veel kanten op.

Witte bonen (niet in tomatensaus) kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor pastinaakgratin met witte bonenpurree en gebakken paddenstoelen. Hoewel pastinaak niet in het seizoen is kunt u het bij de meeste supermarkten wel kopen. Een blik witte bonen komt overigens ook goed van pas in de stevige Duitse eintopf.

ingeblikte bonen

Ingeblikte bonen komen altijd van pas.

Ook lekker is de linzenburger met gestoofde snijbonen of de enchilada met Mexicaanse maïs-salade. Hier heeft u respectievelijk een blik linzen en een blik maïs voor nodig. Verder kunt u dat extra blik kidneybonen goed kwijt in de chili sin carne van Janny van der Heijden

Bloem

We noemen het al in dit artikel: bloem is ook flink gehamsterd door sommige mensen. Het is niet zo bederfelijk en kan dus lang bewaard worden. Bovendien is het een handig product, want u kunt het gebruiken voor koken én bakken. Voor de kaasvlinders van Robèrt van Beckhoven heeft u bijvoorbeeld bloem nodig, net als voor de de karamel shortbread met pindakaramel van Heel Holland Bakt-finalist Nicole Meijer.

shortbread

Bloem is nodig om shortbread te maken.

Meer recepten

Bent u op zoek naar meer van dit soort eetinspiratie? Op MAX Vandaag hebben wij nog veel meer recepten staan. Op de receptenpagina vindt u ook een zoekbalk waar u de naam van een bepaald ingrediënt kunt intypen. Veel kook- en bakplezier!

Alle foto’s in dit artikel zijn puur illustratief.

(Bron: archief, Voedingscentrum)

Geef een reactie