Een eetlepel en theelepel met inhoud.

Welk gewicht hoort er bij 1 eetlepel of 1 theelepel in een recept?

Meten is weten en dat geldt ook wanneer u aan het koken of bakken bent. De ingrediënten moeten afgewogen worden. In recepten wordt dat vaak aangegeven met eetlepels (el) of theelepels (tl). Om welke gewichten gaat het dan precies?

Verschillende maten lepels, dit kan effect hebben op het resultaat

Het klinkt heel eenvoudig, 1 eetlepel van dit, 1 theelepel van dat. Maar toch kunnen de formaten van lepels verschillen, waardoor er misschien toch niet genoeg van iets in een recept komt. Wanneer u aan het koken bent, is dit vaak niet zo heel erg. Hooguit smaakt iets te flauw. Maar bij het bakken komt alles wel op gewicht aan. Iets meer bakpoeder kan ervoor zorgen dat het baksel veel meer rijst dan de bedoeling is. Of dat uw cake bijvoorbeeld keer op keer mislukt.

Meestal is de lepel te klein

In recepten wordt met 1 eetlepel 15 gram of milliliter aangehouden. Maar de meeste eetlepels kunnen maar 10 tot 12 gram of milliliter aan inhoud dragen. De meeste eetlepels zijn dus te klein. Bij een theelepel gaat het om 5 gram of milliliter.

Handig spiekbriefje

Bij het koken en bakken wordt gerekend met diverse hoeveelheden. Bij natte ingrediënten gaat het om milliliter (ml) en bij droge ingrediënten om gram (g). Wilt u weten hoeveel u precies van een ingrediënt nodig heeft? Het Voedingscentrum heeft veelgebruikte ingrediënten op een rij gezet, inclusief handig spiekbriefje voor in de keuken.

Een set met maatlepels.

Handige maatlepels

Blijft u het lastig vinden hoeveel gewicht van iets nou écht 1 eetlepel is? Er zijn ook handige maatlepels te koop. Deze zijn dieper dan normale lepels. Een lepel met afgestreken inhoud staat dan gelijk aan de hoeveelheid die u nodig heeft. De lepels koopt u vaak met meerdere tegelijk, zodat u diverse maten heeft. Wie vaak met Engelstalige recepten werkt, heeft ook baat bij deze lepels. Daar gaan ze ook uit van de eetlepel, tablespoon (tbsp) en theelepel, teaspoon (tsp).

Meteen zin om iets klaar te maken? Kijk dan op onze receptenpagina!

(Bron: Heel Holland Bakt, Het Voedingscentrum. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord