kaasbloemen

Kaasbloemen van Robèrt van Beckhoven

In de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt, moeten de thuisbakkers voor de technische opdracht kaasbloemen maken. Geen eenvoudige opgave, want voor deze bloem is bladerdeeg en soezendeeg nodig.

Ingrediënten:

Voor de bladerdeeg:

  • 250 gram bladerdeeg
  • bloem om te bestuiven

Voor het soezendeeg:

  • 100 gram halfvolle  melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • zout

Voor de kaascrème:

  • 150 gram belegen, geraspte kaas
  • 150 gram boter
  • 100 gram slagroom
  • 1 theelepel mosterd
  • versgemalen peper en zout naar smaak

Voor de bloemen:

  • 6 theelepels tomatentapenade
  • eetbare bloemen ter garnering

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het bladerdeeg mooi dun uit op een met bloem bestoven snijplank en zet de plank met het deeg in de vriezer.

Breng de halfvolle melk met de boter en het zout in een steelpan op een laag vuur aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voordat de melk kookt. Zeef de bloem op een stuk bakpapier en voeg in een keer toe als de melk kookt. Laat al roerende koken tot het deeg mooi begint te glanzen en loskomt van de pan. Neem de pan van het vuur en de het deeg in een kom en laat iets afkoelen. Klop de eieren los en klop ze met de handmixer beetje bij beetje door het afgekoelde deeg. Schap het soezendeeg in de spuitzak met een kleine gladde spuitmond.

Snijd met behulp van een sjabloon 6 bloemen uit het koude bladerdeeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Spuit een nette, dunne rand van soezendeeg op de bloemen. Bak de bloemen in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin gaar.

Maak ondertussen de kaascrème. Doe de kaas en de boter in een kom en klop met de handmixer los. Verwarm de slagroom een beetje en schenk de warme room bij de kaascrème. Klop tot een luchtige crème en breng op smaak  met mosterd, peper en zout. Schep de kaascrème in een spuitzak. Vul de afgekoelde kaasbloemen met kaascrème en maak een hart met de tomatentapenade. Garneer indien gewenst met verse eetbare bloemen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie