Witlof-ansjovissalade

Witlof-ansjovissalade van Bart van Olphen

Deze salade is lekker voor de lunch of als voorgerecht. Het licht bittere van de witlof laat zich goed combineren met het friszure van de granny smith en het zilte van de ansjovis. En natuurlijk gebruikt Bart, zoals we van hem gewend zijn, alleen vis die verantwoord is gevangen en vervaardigd!

Ingrediënten (2 personen):

  • 2 stronken witlof
  • ½ granny smith appel, klokhuis verwijderd, in kleine blokjes
  • handjevol walnoten, grof gehakt
  • 2 stengels bleekselderij
  • 60 gram manchego
  • ½ blikje ansjovis in olijfolie (à 45 gram), uitgelekt (12 gram)

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • rasp en sap van ½ limoen
  • 1 takje peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt, plus extra
  • ansjovis
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Haal de buitenste bladeren van de witlofstronken, gooi de bittere kern weg en spoel ze af onder koud water. Meng de bladeren met de appelblokjes en walnoten. Zet apart.

Breek de bleekselderijstengels doormidden en trek de bittere draden van de buitenkant. Snijd de stengels dan in plakjes en meng ze door het witlofmengsel.

Mix voor de dressing de mayonaise, het citroensap en -rasp, peterselie en de ansjovis met een staafmixer. Breng op smaak met peper. Het toevoegen van zout is niet nodig, omdat de ansjovis de zoute smaak al afgeeft.

Schep de witlofsalade om met de dressing en verdeel over twee borden.

Schaaf de manchego erover en leg op elke portie een paar ansjovisfilets.

Serveer met extra peterselie.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie