Chili sin carne van Janny van der Heijden

De Week zonder vlees is van 11 t/m 17 maart 2019, dus Janny maakt in Tijd voor MAX chili con carne zonder vlees. Dus dat noemen we Chili sin carne, ofwel vega chili. Ze maakt er 1 met groente en 1 met vega gehakt, vleesvervanger. De recepten zijn voor 2 personen.

Ingrediënten chili sin carne met groenten:

  • 1 prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 gele paprika
  • olijfolie
  • zout, chilpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 avocado
  • eventueel peterselie of koriander
  • klein handje tortillachips (eventueel)

Bereidingswijze:

Maak de prei, knoflook en paprika schoon. Snijd de prei in ringen, snipper de teen knoflook en verdeel de paprika in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit hierin de prei, voeg de knoflook en paprika toe en fruit kort samen. Breng op smaak met zout en chippeper. Voeg de inhoud van het blik tomatenblokjes met sap toe en breng zachtjes aan de kook. Laat zachtjes pruttelen.

Stort de bonen in een zeef of vergiet en spoel ze af met stromend water tot het water. Laat uitlekken. Voeg de bonen aan de pan toe en warm goed door. Snijd voor het serveren de avocado in plakken. Hak de kruiden. Schep de chili op de borden en garneer met avocado en gehakte kruiden en wat tortillachips.

Ingrediënten chili sin carne met vega-gehakt:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke rode peper
  • olijfolie
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 1 blik kerstomaatjes op sap of tomatenblokjes op sap
  • zout, pepe
  • 1-2 lenteuitjes
  • 1 blik kidneybonen of zwarte bonen (black beans)
  • 1 flinke schep Griekse yoghurt
  • geraspte kaas
  • koriander of peterselie
  • tortillachips

Bereidingswijze:

Pel ui en knoflook en snipper fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Fruit eerst de ui en later de knoflook en peper in wat olijfolie en voeg het rulle vega-gehakt toe. Warm kort mee en schenk dan de tomaten uit blik hierbij. Breng pittig op smaak en laat zachtjes pruttelen.

Snijd intussen de lente-uitjes in ringetjes. Spoel de bonen in een zeef af en laat uitlekken. Voeg ze bij de inhoud van de pan en warm alles goed door. Hak de kruiden. Serveer met een lepel yoghurt, geraspte kaas en kruiden. Geef er eventueel tortillachips bij.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie