ansjovis-toast

Vergeten recept: ansjovis-toast van Janny van der Heijden

Er liggen verborgen in lades en kasten nog schatten aan recepten, die Janny van der Heijden graag naar boven wil krijgen om te bewaren en om door te geven. We kennen allemaal de term vergeten groente en daarom roept Janny het fenomeen vergeten recepten in het leven. Met deze week anjovis-toast. Dit meer dan 100 jaar oude recept is ideaal voor de feestdagen.

Wees niet bang te variëren door bijvoorbeeld sardientjes te gebruiken in plaats van ansjovis. Wel de graatjes et cetera verwijderen. Leg de ansjovis van te voren in melk te weken, om het teveel aan zout uit de vis te laten trekken.

Ingrediënten:

  • 1 blikje ansjovis filets
  • 2 eieren, gekookt
  • cayennepeper
  • 60 gram boter
  • oud brood om te bakken
  • kappertjes om te garneren

Bereidingswijze:

Laat de ansjovis eerst op keukenpapier uitlekken en leg ze dan een poosje in melk om een beetje te ‘ontzouten’. Pel de eieren en halveer ze. Neem de dooiers uit de helften en wrijf deze met de boter, ansjovis en wat cayennepeper fijn. Hak het eiwit apart, klein. Steek rondjes, vierkantjes of driehoekjes uit het oude brood en bak goudkleurig. Bestrijk het gebakken brood met de ansjovis crème en garneer met kappertjes en eiwit.

(Bron: Janny van der Heijden/ de foto is ter illustratie)

Geef een reactie