Karamel shortbread met pindakaramel

Shortbread is een soort zandkoekje wat zijn oorsprong kent in het Verenigd Koninkrijk. De basis bestaat uit niet meer dan suiker, boter en bloem. Nicole maakt een karamel shortbread met pindakaramel en een overheerlijk chocoladelaagje.

Ingrediënten:

Voor de koek:

  • 225 gram roomboter
  • 210 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 300 gram patentbloem
  • 6 gram gedroogde gist
  • 6 gram zout

Van de pindakaramel:

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 gram)
  • gezouten pinda’s naar smaak

Van de chocoladelaag:

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 gram witte chocolade

Bereidingswijze:

Van de koek:

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht.
Roer boter en suiker zacht. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, bloem, gist en zout toe en meng het goed. Bedek een bakplaat met bakpapier en zet hier een taartring op van 30 bij 40. Verdeel het deeg over de taartring en strijk het glad. Bak in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Van de pindakaramel:

Smelt de boter in een steelpannetje. Zet het vuur laag en roer de bruine basterdsuiker erdoor en daarna de gecondenseerde melk. Blijf al roerende op laag vuur circa 10 minuten verwarmen tot het dikker en donkerder wordt. Hak de gezouten pinda’s grof in stukken en roer door de karamel. Verdeel de pindakaramel over de koekbodem en laat afkoelen.

Van de chocoladelaag:

Breng een pan water aan de kook. Hak de pure chocolade grof en laat twee derde in een kom boven het water smelten. Haal de kom van het vuur en voeg de rest van de chocolade toe. Roer goed door.

Verdeel de chocolade over de karamellaag. Smelt de witte chocolade op dezelfde manier en maak slierten over de pure chocolade. Laat het helemaal uitharden en snijd de shortbread met een warm mes in vierkantjes.

Geniet ervan!

Geef een reactie