Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:12:44

Uitzending: do 4 okt 2018 12:00

Snelle vegetarische pasta bolognese

Traditioneel is bolognesesaus met gehakt, maar het kan natuurlijk ook heel goed zonder vlees. Door het vlees te vervangen voor linzen, krijgt de saus toch net iets meer een bite. En het is ook nog eens zo klaar. Mounir maakt een snelle vegetarische pasta bolognese.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

 • 150 gram volkoren spaghetti
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Olijfolie
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 blik tomatenblokjes (à 400 gram)
 • 1 wortel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 blikje linzen (à 160 gram)
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • zout, peper

Bereidingswijze:

Breng een pan wat met een beetje zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de paprikapoeder toe en bak kort mee.

Schenk de tomatenblokjes met de saus in een hoge maatbeker. Maak de wortel schoon en snijd ik kleine blokjes. Verwijder de harde draden van de bleekselderij en snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Voeg de wortel en bleekselderij toe aan de tomatenblokjes en pureer de groente grof met een staafmixer. Voeg de gepureerde groente toe aan de ui en laat het geheel in circa 10 minuten sudderen op middelhoog vuur. Spoel de linzen goed uit. Voeg de linzen en de oregano toe en laat circa 5 minuten meebakken.

Giet de spaghetti af en bewaar een scheut van het kookvocht. Voeg de spaghetti toe aan de groente, roer alles goed door en voeg, indien nodig, wat van het overgehouden kookvocht toe. Verdeel de pasta over borden en garneer met geraspte Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Nuijs says:

  Kunnen jullie Mounir eens op een cursus Nederlandse taal sturen?
  De uitdrukkingen die hij gebruikt zijn echt tenenkrommend.

  Zo zegt hij een wortel “een beetje te snijden”. Hoezo een beetje snijden? Kun je soms ook een beetje zwanger zijn? Een klein beetje geluid maken is er ook zo een.
  Of geeft hij de pasta een duwtje “terug” de pan in waar ze nog helemaal niet eerder in de pan hebben gezeten en er dus ook geen sprake is van “terug” de pan in duwen.

  “Ik mag de pasta niet te gaar maken anders krijg ik boze mensen” is ook een pareltje van onzinnig taalgebruik. Je krijgt boze mensen? Oh, je krijgt dan boze reacties van mensen.

  Verder is het overdreven vaak gebruiken van de woorden “beetje” en “mooi” triest. Mooi mijoteren, mooi snijden,

  Tevens is zijn verhaaltje over het verschil cq de overeenkomst tussen ragu en Bolognese totaal warrig. Hij haalt het Nederlandse (Franse) woord “ragout” erbij om te verklaren waarom wij Bolognese zeggen. Totaal onlogisch en onzinnig verhaal.

  En “smakelijk” roepen aan het eind slaat echt nergens op. Het is “eet smakelijk” wat vreemd is als wens als je het gerecht niet voor je neus hebt staan maar op een schermpje voor je ziet.

 2. angelika says:

  In goed Nederlands noemt men types als de heer Nuijs azijnpissers. Puur taalkundig beoordeeld heeft Nuijs gelijk. Triest dat hij met deze afbrekende kritiek volledig voorbij gaat aan het doel van het programma en de enthousiaste wijze waarop Mounir zijn kookkunst aan ons overbrengt.