bakblik

Bakblik of ovenschaal lastig schoon te maken? Deze tips helpen

Mensen die van bakken of koken houden, beleven veel plezier aan het maakproces. Maar dan komt het schoonmaken van ovenschaal, bakblik of ander keukenobject…Hier genieten de meesten beduidend minder van, want soms zijn de vlekken echt hardnekkig. Deze tips kunnen het afwassen makkelijker maken.

Bakblikken

Het schoonmaken van bakblikken, en dan met name de tulbandvorm, is vermoedelijk niemands favoriete klusje. Er koekt altijd wel iets van het beslag aan en dat is soms erg lastig weg te krijgen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om het schoonmaken te bespoedigen. Als de vorm het toelaat, kunt u bijvoorbeeld een stuk bakpapier in het (ingevette) blik leggen. Dan is de kans dat u achteraf lang staat te schrobben vrij klein. In cakevormen kan dit bijvoorbeeld goed, of op de bodem van een taartvorm.

Een andere manier om ‘m sneller schoon te krijgen is door al te gaan afwassen als de vorm nog warm is. Dan is het overtollige beslag nog niet aangekoekt en zijn ook eventuele restjes nog niet uitgehard. Als dit niet kan, kunt u warm water in her blik laten lopen. Daardoor worden harde stukjes weer zacht. Afwassen kan overigens gewoon met afwasmiddel en warm water.

Nog geen bakblikken in huis, maar nu al geen zin in de schoonmaak? U kunt ook voor bakvormen van siliconen kiezen. Die zijn een stuk makkelijker schoon te maken.

Ovenschalen

Ovenschalen zijn ook lastig als het aankomt op schoonmaken. Vooral aangekoekte vetvlekken verwijderen van glazen ovenschalen kan nogal een uitdaging zijn. Die laten vaak donkerbruine vlekken achter, en dat ziet er niet bepaald appetijtelijk uit.
Er zijn meerdere remedies tegen dit soort vlekken. Een mengsel van bindmiddel maïzena en azijn schijnt bijvoorbeeld goed te werken. Voeg 2 delen azijn en 2 delen maïzena samen en maak hier een sopje van. Vervolgens kunt u – als het goed is – vetvlekken een stuk makkelijker verwijderen van het glas.ovenschaal U kunt ook proberen om het vet los te weken door de schaal te vullen met een mengsel van groene zeep en (baking) soda. Zowel groene zeep als soda werkt ontvettend. Hierna kunt u de schaal in de vaatwasser doen of met de hand schoonmaken.

 

bakplaat
Lees ook: Tips om een aangekoekte bakplaat weer blinkend schoon te krijgen

Kommen

Kommen zijn soms ook lastig om goed schoon te krijgen. Zeker als het al wat oudere, plastic kommen zijn waar wat groefjes in te vinden zijn. Vooral vettige substanties kunnen tussen deze groefjes gaan zitten en dat is niet zo fris. Ook in dit geval biedt azijn uitkomst. Doe een mengsel van azijn en warm water in de kom en laat dit even staan. Giet het er daarna uit en was af zoals u dat normaal ook zou doen. Naar alle waarschijnlijkheid is al het vuil dan opgelost.

Bakkwasten

Bakkwasten zijn hartstikke handig als u iets wilt invetten, maar ook lastig schoon te maken. U kunt immers niet zien wat zich tussen de plastic deeltjes of haartjes bevindt. Kwasten van plastic kunnen meestal in de vaatwasser, maar kwasten met haartjes moet u met de hand schoonmaken. Dat doet u het best door ze meteen na gebruik rechtop in een mengsel van water en afwasmiddel te zetten. Laat niet te lang staan, want dat is niet goed voor de haartjes. Was na het weken de kwast af met afwasmiddel en spoel daarna goed uit.

Gietijzeren braadpan

De gietijzeren braadpan wordt door de meesten niet elke dag gebruikt. Meestal zijn ze vrij makkelijk weer schoon te krijgen met afwasmiddel en water, maar soms ontstaan er aangekoekte eiwitvlekken, die een bruine kleur hebben. Die zijn echt een stuk taaier. U kunt deze alsnog verwijderen door de pan te behandelen met azijn en een beetje citroensap. Voeg hier ook wat warm water aan toe, want de binnenkant van een braadpan is doorgaans best gevoelig voor bijtende stoffen. Laat dit even staan en boen daarna schoon. De resterende vlekken krijgt u dan hopelijk wel makkelijk weg.

(Oudewijsheden.nl, kookfans.nl, driehoek zeep, thekitchn.com, knivesandtools, archief)

Geef een reactie