Groenten en fruit in bakjes. Wat kunt u het beste waar bewaren, zodat het langer vers blijft?

Minder eten verspillen door het op de juiste manier te bewaren (in en buiten de koelkast)

We gooien jaarlijks nog steeds veel eten weg. Per persoon is dat in 2023 gemiddeld 33,4 kilo. Om deze kilo’s verder naar beneden te krijgen, heeft Het Voedingscentrum samen met stichting Samen Tegen Voedselverspilling een campagne opgesteld in de Verspillingsvrije Week. Dit jaar staat de juiste manier van eten bewaren centraal. Want wat bewaart u nu wel en juist niet in de koelkast?

Van 50 kilo per persoon naar 33,4 kilo

Als Nederlanders zijn we al wel goed bezig om steeds minder eten weg te gooien. Volgens Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, komen we van 50 kilo per persoon per jaar, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Maar het kan zeker nog omlaag.”

Brood wordt het meeste weggegooid

Brood is volgens Timmermans hetgeen het meest verspild wordt. Bewaar dit niet in de koelkast, dan wordt het juist sneller oud. In een goed afgesloten zak blijft brood 2 tot 4 dagen goed. En dan kunt u het ook altijd nog roosteren, als het toch iets oud is geworden. Wilt u er langer mee doen? Vries het dan in. Dan is het 1 maand houdbaar.

Waar bewaart u verse producten?

Maar hoe zit dat met andere versproducten? Wat hoort er nou wel en wat niet in de koelkast? Het Voedingscentrum heeft daar een speciale koelkaststicker voor. Daar staat op dat appels, druiven, bloemkool, broccoli, aardbeien en eieren wel koud horen te staan. Maar het is beter om tomaten, avocado, aubergine, citroen, paprika en komkommer buiten de koeling te bewaren. Dan blijven ze langer goed.

Eieren: wel of niet in de koelkast bewaren?

Eieren staan in het rijtje om wél in de koelkast te bewaren. In de supermarkt staan ze niet gekoeld, dat is bewust gedaan. Het is namelijk niet goed voor eieren om steeds te wisselen van temperatuur. Het temperatuurverschil zorgt voor condensvorming en dan blijven ze minder lang goed. In de koelkast is de temperatuur het meest constant, vandaar dat u ze het beste in de koelkast kunt bewaren. Daarnaast is het belangrijk om ze in het doosje te laten zitten, in plaats van ze over te zetten in de speciale vakjes in de deur. Dan blijven ze langer vers.

Aardbeien kunnen beter wel koud staan

Aardbeien staan ook in het lijstje om koud te zetten. Alleen wanneer u ze op de dag van aankoop op eet, hoeven ze niet koud te staan. Maar anders is het wel beter. Dan nog is de houdbaarheid wel kort, zo’n 3 dagen. Anders kunt u ze beter invriezen.

Sauzen wel of niet in de koelkast bewaren?

En hoe zit dat met sauzen, horen die wel of niet in de koelkast? Over het algemeen wel. Dat heeft te maken met de ingrediënten die erin zitten. Meer daarover leest u in ons eerdere artikel. Boter kan zowel in de koelkast als daarbuiten bewaard worden. Alleen de houdbaarheid verschilt wel enorm. In de koelkast is boter ongeveer 1 maand houdbaar. Daarbuiten is het ongeveer 1 week. Bewaar de boter dan wel in een luchtdichte botervloot. Met warm weer is het evengoed niet aan te raden om de boter buiten de koelkast te bewaren, dan wordt hij heel snel ranzig.

Bewaar restjes op de juiste manier

In 2022 staat Verspillingsvrije week in het teken van restjes. Veel Nederlanders maken de restjes ook op. Het is belangrijk om het eten dan goed op te bergen en te bewaren, om het daarna weer te kunnen eten. Laat het eten maximaal 2 uur afkoelen en berg het dan op in de koelkast. Wanneer u het langer op het aanrecht laat staan, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Daar kunt u ziek van worden.

De juiste temperatuur in de koelkast en vriezer

Zorg ook dat de koelkast en vriezer op de juiste temperatuur ingesteld staan. Voor de koelkast geldt dat 3 tot 4 graden het beste is. Voor een vriezer wordt -18 graden aangehouden. Wilt u eten langer dan gemiddeld goed houden? Zet dan de vriezer, als dat mogelijk is, nog wat kouder.

De koelkast op de juiste manier indelen

Hoe de koelkast is ingericht, zorgt er ook voor dat eten langer bewaard kan blijven. Want niet overal in de koelkast is het dezelfde temperatuur. Bovenin de koelkast is de minst koude plek. Bewaar hier daarom producten als kaas, boter en eieren. Het midden is het meest temperatuurvast. Dit is daarom een goede plek voor yoghurt, melk, vlees en vis. Meer uitleg hierover leest u in ons eerdere artikel.

koelkast
Lees ook: Wat is beter, de koelkast even open laten of steeds open en dicht?

Schimmel op groenten of fruit

Het kan gebeuren dat in een doosje groente of fruit 1 stuk zit wat beschimmeld is. Eerder zochten we al uit of het hele doosje dan weg moet. Dit is niet altijd het geval. Dat scheelt ook weer eten weggooien. En ook voor losse stukken voedsel geldt dat het niet altijd weg moet, als er schimmel op zit.

Kijk, ruik en proef

En verder geldt altijd: kijk, ruik en proef of iets nog goed is. Zo niet, dan moet het weg. Maar is de ‘tenminste houdbaar tot’ datum al verstreken en is het nog goed? Dan kunt u het nog prima opmaken.

(Bron: Het Voedingscentrum, Samen tegen Voedselverspilling, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie