sauzen

Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?

De één bewaart mayonaise, ketchup, curry en aanverwante sauzen steevast in de koelkast, terwijl de ander ze na gebruik opbergt in de keukenkast. Welke bewaarplek is het best?

Een klodder saus is meestal niet zo gezond, maar natuurlijk wel heel erg lekker. Bovendien zijn sommige maaltijden echt niet compleet zonder wat saus. Want zeg nu zelf, patat of friet zonder saus is toch echt niet hetzelfde als met?

Mayonaise

Om de saus zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, is het handig om het na opening op de juiste manier op te bergen. Wat deze ‘juiste manier’ is, verschilt nogal per saus. Laten we starten bij mayonaise, een van de meest geliefde sauzen onder Nederlanders. Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee. Na opening van de pot, tube of fles kunnen er bacteriën bijkomen, waardoor het bederf extra snel gaat. In de koelkast gaat dit proces door de lage temperatuur langzamer.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Ketchup

Door naar een ander favoriet: ketchup. Ketchup is gemaakt van tomaten en daardoor lijkt het minder bederfelijk dan zoiets als mayonaise. Klopt dat ook? In feite wel, want ketchup heeft een veel hogere pH-waarde (rond de 3.7) dan mayonaise (rond de 4.5). Dat betekent dat ketchup zuurder is, waardoor schimmels en bacteriën minder kans hebben. Die houden immers niet van zuur.

Dat het zuur als een soort natuurlijk afweersysteem werkt, wil overigens niet zeggen dat u het daarom gewoon in het keukenkastje kunt bewaren na opening. Hoe vaker u verpakking opent, hoe meer schimmels en bacteriën erbij komen en hoe verder de kwaliteit achteruitgaat. De koelkast is dus echt de beste bewaarplek. Volgens het Voedingscentrum kunt u een geopende verpakking 9 maanden tot 1 jaar gekoeld bewaren.

Bovenstaande geldt overigens ook voor curry, weet het Voedingscentrum.

Knoflooksaus

Knoflooksaus is een beetje een lastige, omdat het gemaakt kan worden op basis van zuivel, eieren, olie of een combinatie van die 3. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop u dit soort saus het best kunt bewaren. Het veiligste is daarom om het zekere voor het onzekere te nemen en knoflooksaus in de koelkast te bewaren. Hier kunt u het volgens het Voedingscentrum tot wel 1 jaar bewaren. Let op: het gaat hier wel om knoflookolie die voor 20 procent uit olie bestaat.

Mosterd

Mosterd kan niet over de datum gaan. Althans, dat is wat heel veel artikelen beweren. Dat komt omdat mosterdzaad vrij zurig is, net als de azijn die erin zit, daarnaast bevat mosterd vaak ook nog een dosis zout, waardoor het voor bacteriën en schimmels helemaal geen ideale omgeving is om zich te vermenigvuldigen. Hoewel mosterd dus oneindig lijkt, heeft het dezelfde houdbaarheid als ketchup, curry en knoflooksaus.

Sambal en chilisaus

Sambal, chilisaus en andere hetere sauzen bevatten chili en vaak ook nog veel zout. Die hoeven dus vast niet in de koelkast, toch? Nou, eigenlijk wel. In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat dat ook dit soort sauzen 9 maanden tot 1 jaar goed blijven als u ze gekoeld bewaart.

Satésaus

Satésaus bevat met als sambal en mosterd ook azijn en zout, maar dat wil niet zeggen dat deze saus ook lang houdbaar is. Voor satésaus geldt een bewaaradvies van maximaal 3 dagen in de koelkast na opening. Hoelang u het ongeopend kunt bewaren, ziet u op de verpakking staan.

Eet u graag een saus die niet in deze lijst voorkomt? Voer de naam in, in de bewaarwijzer van het Voedingscentrum en u weet waar u aan toe bent.

(Bron: Good Housekeeping, Margriet, Kookfans, Voedingscentrum, lovefoodhatewaste.ca, webshops supermarkten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    josje1950 says:

    Ik bewaar al mijn hele leven mayo slasaus en ketchup in de kelder Ben er nog nooit ziek van geworden

    madeliev says:

    Ik bewaar de mayonaise, slasaus en ketchup ook gewoon in de kast en ik ben er ook nooit ziek van geweest. Mayonaise en slasaus is hier echt wel op binnen 2 maanden, ketchup heb ik wel nog veel langer kunnen bewaren in de kast zonder dat ik er iets aan zag, rook of proefde. Mosterd kan bij mij wel een jaar goed blijven buiten de koelkast. Satésaus maak ik altijd zelf en maak ik direct op of ik vries het in. Mijn koelkast is meestentijds leeg buiten wat boter, kaas, melk en vleeswaren tot verbazing van velen. Ik hou niet van restjes, we eten het op of ik vries het in.