koelkast

Praktisch en handig: een efficiënt ingerichte koelkast

Er gaat niets boven een overzichtelijke keukenkast (of lade) waardoor u in één oogopslag ziet wat u nog in huis heeft. Maar dat geldt niet alleen voor de keukenkasten, ook de koelkast is gebaat bij overzicht. Het voorkomt dat voedingsmiddelen onnodig snel bederven of dat u ze niet meer kunt vinden. Hieronder een aantal wetenswaardigheden en tips om de koelkast zo efficiënt mogelijk in te richten. 

De temperatuur

Veel mensen weten niet wat de beste koelkasttemperatuur is en hebben hem veel te hoog staan. Voedingsmiddelen zo lang mogelijk goed houden, begint bij de juiste temperatuur. De meest ideale temperatuur is 4 graden Celsius. Bij die temperatuur krijgen bacteriën en schimmels weinig kans. Overigens is het niet in de hele koelkast even koud. Zo is het bovenin het minst koud, in het midden het koudst en onderin ook iets minder koud. Dit is ook van invloed op de indeling.

Indeling koelkast

Laten we beginnen met wat u bovenin, het minst koude gedeelte, het beste kwijt kunt. Bovenin kan het soms wel 1 of 2 graden warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Bewaar hier producten als kaas, boter en eieren. Ook potjes met bijvoorbeeld augurken, zilveruitjes, jam of blikjes kunt u het beste bovenin de koelkast bewaren. Heeft u vriesvak in de koelkast, dan is het beter om met name kaas onderin te bewaren.

Constante temperatuur

Het midden van de koelkast is het meest temperatuurvaste gedeelte. Het is dus goed om hier vooral voedingsmiddelen te plaatsen die gevoelig zijn voor bederven. Zet hier bijvoorbeeld yoghurt, melk, vlees en vis neer. Dit is ook de plek waar u het beste kliekjes in een afgesloten bak kunt bewaren. Let bij kliekjes goed op, in de koelkast kunt u die eigenlijk niet langer dan 2 dagen bewaren. Zorg dat u ze binnen 2 uur na bereiding in de koelkast zet, dan krijgen bacteriën geen kans. Dek verder alles goed af, waardoor verspreiding van bacteriën kan worden voorkomen.

Wat bewaart u wel en niet in de koelkast?

Onderin de koelkast, waar doorgaans de groentelades zitten, kunt u inderdaad het beste groenten en fruit bewaren. Groenten en fruit die wel in de koelkast kunnen zijn onder andere:

  • broccoli
  • asperges (wikkel witte asperges in een vochtige keukendoek, dan blijven ze nog langer vers)
  • sperziebonen
  • champignons
  • prei
  • wortel
  • bloemkool
  • bieten
  • frambozen
  • aardbeien
  • kersen
  • druiven

Maar er zijn ook groenten en fruit die u liever niet in de koelkast bewaart:

  • avocado
  • paprika
  • komkommer
  • aubergine
  • tomaat
  • (zoete) aardappel
  • banaan
  • sinaasappels
  • mango

Overigens is de deur van de koelkast de minst koele plek, dus zet daar bij voorkeur geen zuivel in. Zuivel is gebaat bij een constante temperatuur en kunt u dus het beste op de onderste plank, in het midden van de koelkast zetten.

Overzichtelijk en praktisch

Nu weet u hoe u de koelkast efficiënt kunt gebruiken. Wilt u hem ook nog overzichtelijker hebben? Doe dan producten in bakjes. Voor vleeswaren zijn speciale houdbaarheidsbakjes. Daar blijft het langer in goed en u ziet in één oogopslag wat u nog heeft. Doe de kaas, of kazen, bij elkaar in een bak. Laat de kaas dan wel in de originele verpakking, ook dan ziet u nog precies wat u in huis heeft. Berg uw producten op per categorie en plak er eventueel een sticker op zodat u weet wanneer u het gekocht heeft of tot wanneer het houdbaar is. Scheelt een hoop zoekwerk als u iets nodig heeft en zo is de koelkast praktisch en georganiseerd.

Hygiëne

Minstens zo belangrijk is het schoonhouden van de koelkast. Ga eens in de 3 maanden door de koelkast heen om te zien of alles nog houdbaar is en niets beschimmeld. En maak hem dan direct schoon. Zo voorkomt u dat bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Houd in de warme zomermaanden de koelkast extra goed in de gaten. Doe hem zo kort mogelijk open en haal er alleen uit wat u nodig heeft.

Lees ook: Geld besparen op het energieverbruik van uw koelkast? Zo doet u datOp vakantie en nog een (half) volle koelkast? Breng het bij de burenEen lesje koelkast-etiquetteKunt u kaas net als zoveel andere voedingsmiddelen invriezen?

(Bron: Voedingscentrum, Consumentenbond, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    Ik heb wel eens eerder het advies gevolgd om tomaten, komkommer en paprika’s niet in de koelkast te bewaren. Ik kon ze dan na een paar dagen weggooien.
    Ze gaan dus weer in de groentelade.
    En paprika’s gaan ook daar niet lang mee. Dus die snijd ik binnen 2 dagen in dunne stukjes en vries die in.
    Mijn emmertje kerstomaatjes houd het wel minstens twee weken uit in de groentelade.