koelkast

Wat is beter, de koelkast even open laten of steeds open en dicht?

Bij het inruimen van de boodschappen of als u meerdere dingen uit de koelkast nodig heeft staat de deur vaak wat langer en vaker open. Is het dan beter om hem even open te laten of hem steeds open en dicht te doen?

Koelkast kan beter even open blijven

Het lijkt logischer om de deur van de koelkast steeds even open en dicht te doen, zodat er op die manier minder kou verloren gaat. Niets is echter minder waar. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het toch beter is om de koelkastdeur open te laten staan. U kunt het alarmerende geluid dat moderne koelkasten maken als de deur wat langer open staat wat dat betreft dus negeren.

koelkast
Lees ook: Plas water onderin de koelkast? Hier komt het door en dit kunt u doen

De oorzaak: luchtstromingen

Dat zit zo, door het steeds open en dicht doen ontstaan er meer luchtstromingen. Elke keer wanneer de deur geopend wordt, stroomt er een hoeveelheid warme lucht de koelkast in. Als de deur in plaats daarvan open blijft wanneer u spullen pakt of erin zet, gebeurt dat ook, maar in mindere mate.

Energieverbruik

Langere tijd de deur open laten staan is vanwege het energieverbruik en de hoeveelheid warme lucht die er dan in de koelkast komt af te raden, maar voor korte tijd is het dus wel de beste optie. De koelkast hoeft dan minder hard te werken om alles koud te houden dan wanneer u de deur een paar keer opent en sluit.

koelkast geur
Lees ook: Vieze geur in de koelkast? Zo voorkomt u het en zo komt u er vanaf

Wie het helemaal goed wil doen, opent en sluit de deur daarnaast enigszins voorzichtig, want door de deur met kracht open en dicht te zwaaien komt er sowieso meer warmte de koelkast binnen dan wenselijk.

(Bron: RTL Nieuws, Ze.nl, Keukenloods.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    threes says:

    Ik verzamel alle boodschappen die in de koelkast moeten bij elkaar op het aanrecht (boven de koelkast) en zet ze dan achter elkaar er in. Dan blijft de deur maar kort open staan.