boter

Hoe lang kan boter buiten de koelkast bewaard worden?

Boter wordt op verschillende manieren bewaard. In de koelkast, de vriezer of al dan niet in een botervlootje buiten de koelkast. Het verschilt per bewaarmethode hoe lang het dan houdbaar is. Bij uw keuze is het daarom ook handig om rekening te houden met de periode waarin u de boter normaal zo ongeveer verbruikt.

Wanneer is iets ‘boter’

Roomboter, kortweg boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine niet en dit mag daarom dan ook geen boter heten.

Boter in de koelkast bewaren

In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.

Boter buiten de koelkast bewaren

Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek. In de keuken is het al snel rond de 21 graden en door de hogere temperatuur krijgen bacteriën dan meer kans. Hierdoor bederft ook boter buiten de koelkast veel sneller dan als het gekoeld wordt. Daarnaast heeft boter te maken met vetoxidatie. Dit proces, waarbij het vet reageert op zuurstof in de lucht is niet tegen te houden.

Wilt u het toch graag buiten de koelkast gebruiken, dan kan dat dus maximaal een week. Liefst in een goede, luchtdichte botervloot. Het kan ook handig zijn om steeds een deel van de boter af te snijden en dat buiten de koelkast te bewaren, terwijl de rest terug de koelkast in gaat tot u het nodig heeft.

roomboter
Lees ook: Voedingstip: roomboter

Invriezen

U kunt roomboter ook invriezen, het kan dan 1 á 2 maanden worden bewaard. U kunt het pakje zo eventueel in porties verdelen en invriezen, zodat u steeds weer uit de vriezer kunt halen wat u nodig heeft.

Boter snel gebruiksklaar krijgen

Bewaart u boter liever niet in de koelkast, omdat het dan niet meteen goed smeerbaar is, als u het nodig heeft? Dan zijn er verschillende trucjes om het toch snel gebruiksklaar te krijgen. Zo kunt u een kaasschaaf gebruiken, waarmee u dunne plakjes van de boter schaaft. Of een rasp, waarmee u ook direct smeerbare boterreepjes verkrijgt.

Wanneer is het niet goed meer?

Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.

(Bron: Radar, Kassa, Voedingscentrum, KookFans, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  RABE says:

  Ik heb 3 kleine plastic bakjes met klemdeksel. Boter verdeel ik over deze bakjes en 1 bakje heb ik buiten de koelkast op temperatuur. De andere 2 staan in de koelkast.
  Er is echter wel een verschil tussen roomboter en grasboter.
  Grasboter is sneller zacht en dus smeerbaar.
  Er zijn ook kuipjes “roomboter” maar dat zal bewerkt zijn en is daardoor ook vanuit de koelkast smeerbaar.
  Voor mij is het Grasboter zonder zout.
  De lekkerste en zout kan ik naar wens toevoegen.

  Riny6 says:

  Buiten de koelkast kan je boter wel een half jaar bewaren en je gooit hem pas weg als ie ranzig wordt