Elke dag hetzelfde eten, is dat gezond?

Elke dag hetzelfde eten? Zo (on)gezond is dat

Elke dag eten we. Van ontbijt tot lunch tot diner en tussendoortjes. Variëren kan misschien lastig zijn. Maar kan het kwaad om elke dag hetzelfde te eten?

Victoria Beckham eet al 25 jaar hetzelfde

In 2022 komt Spice Girl Victoria Beckham wereldwijd in het nieuws. Zij blijkt op dat moment al 25 jaar hetzelfde te eten: gegrilde vis en gestoomde groenten. Dat vertelt haar man David Beckham in een podcast. Ze doet dat naar eigen zeggen om gezond te blijven. Ze wil niks eten met boter, olie of sauzen. Dat vindt ze te vet.

Is het ongezond om elke dag hetzelfde te eten?

Toen Radio EenVandaag dit hoorde, zijn ze in hun rubriek Feit of fictie dit uit gaan zoeken. Ze spreken met het Voedingscentrum. Iris Groenenberg, destijds expert voeding en gezondheid: “Als dit het is, dan is het natuurlijk een heel eenzijdig menu. Aan een eenzijdig menu zitten bepaalde risico’s voor je gezondheid. Als je hele productgroepen schrapt bijvoorbeeld, loop je het risico op tekorten. Variatie is hierin een belangrijk woord. Door te variëren zorg je dat je voldoende stoffen binnen krijgt. Maar ook zorg je dat je niet teveel schadelijke stoffen binnen krijgt.”

Het is niet per se ongezond om elke dag hetzelfde te eten, als u maar wel diverse voedingsstoffen binnenkrijgt uit de verschillende maaltijden. Maak dus een uitgebalanceerd maaltijdplan, zodat ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes op elkaar afgestemd zijn.

dieren
Lees ook: Hoe zit het? Is het slecht als dieren elke dag hetzelfde eten?

Wat is gevarieerd eten?

Daarom wordt geadviseerd om gevarieerd te eten. Dat wil zeggen steeds wat anders, binnen de Schijf van Vijf. Hierin behoren:

 1. Groenten en fruit
 2. Oliën en vetten
 3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
 4. Brood, graanproducten en aardappelen
 5. Water, thee en koffie

Eet elke dag een andere groente bijvoorbeeld. En wissel vis, peulvruchten, vlees, ei en noten af. Elk voedingsmiddel heeft andere voedingsstoffen. Al die voedingsstoffen heeft ons lichaam nodig. “Er is geen voedingsproduct waar alles in zit wat je nodig hebt”, zegt Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie aan de Universiteit Leiden tegen Nu.nl.

Lees ook: Is het gezond om elke dag een toetje te eten?

Ook de geestelijke gezondheid heeft variatie nodig

Daarnaast is het ook saai om elke dag hetzelfde te eten. Dat doet psychologisch iets met ons. Dus om de geestelijke gezondheid goed te houden, kunt u beter elke dag wat anders eten.

Hulp bij gevarieerd eten

Vindt u het lastig om elke dag wat anders te eten? Kijk dan eens welke groenten en fruit er in het seizoen zijn. Deze kalender (pdf) van Het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel. Of duik eens in de recepten die wij online hebben staan.

(Bron: Voedingscentrum, Nu.nl, Radio EenVandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Dirck says:

  Het Ontbijt is vaak dagelijks ’t zelfde, broodje kaas, broodje Ham en kopje Koffie.
  Maar als je hetzelfde eet is de kans dat er iets ontbreekt in de voeding groter.

  Zo heeft elke groente andere voedingswaarde en bepaalde stoffen.
  Zelf nu last van Lactose allergie dus geen melk meer, en in kaas of roomboter zit minder van die stof als glaasje melk.
  Maar ik wil niet dagelijks hele Broccoli eten, dus moet bewust compenseren.
  Vis vind ik niet lekker dus moet ik iets met dezelfde stoffen erin als vervangen pakken.

  Een Diëtiste vragen zullen vele roepen maar online zag ik als U dit niet gebruikte;
  Dit zijn de vervangers en hoeveel hiervoor.
  De Dokter Online bespaarde een gesprek van half uurtje en deze Diëtiste, leuke buurvrouw maar gaat zo snel?
  Ik heb online gelezen en dat kan ik uitprinten of nakijken!

  Wat eet ik nooit verhaal en hoe compenseerde ik dat?
  Vele uit Buitenland afkomstige drinken ook weinig of geen melk dus lees online naar vervangers van wat je niet lust of mag hebben.

  johanna78 says:

  Gezond eten is sowieso niet meer mogelijk. Ons eten is van licht tot zwaar fabrieksmatig bewerkt en al het fruit en groenten bevatten pesticiden. Over de hele dag genomen krijgen we daar veel van binnen en zelfs eten uit eigen moestuin is niet meer aan te bevelen. Echter hier hoor je het Voedingscentrum nooit over.
  Zoveel mogelijk biologisch eten is nog de beste keuze, helaas veel te duur en voor lang niet iedereen weggelegd.
  Nog een belangrijk punt……….eet volgens het seizoen. Producten die bij het seizoen horen bevatten de stoffen die mensen nodig hebben.