Aardbeien bewaren

Aardbeien bewaren, zo blijven ze het langst goed in en buiten de koelkast

Op brood, door de vla of zo uit de hand, er gaan wat aardbeien doorheen in ons land. Kunt u ze het beste in de koelkast bewaren? En hoe houdt u ze het langst goed? We hebben tips op een rij gezet voor wie ze niet meteen allemaal opeet.

Niet voortijdig wassen

Wanneer u de aardbeien ook eet, was ze bij voorkeur pas op het moment zelf en verwijder ook dan pas het kroontje. Dit voorkomt dat ze beschadigd raken en zich volzuigen met water. Er wordt weleens aangeraden de vruchten na aankoop te wassen in water met wat azijn. Dat is zeker een goede manier om schimmels te voorkomen en de zomerkoninkjes te reinigen, maar het kan ook de smaak licht veranderen en nat maken zorgt er ook juist weer voor dat ze eerder bederven.

Voorverpakt fruit
Lees ook: Zitten er in voorverpakt fruit nog wel vitaminen?

Aardbeien in de koelkast bewaren of niet?

Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar. Bij sommige koelkasten, met een speciaal compartiment voor het bewaren van groente en fruit, is de bewaartijd nog wat langer. Doordat er optimale omstandigheden gecreëerd worden qua temperatuur, luchtstroming en luchtvochtigheid. Het beste is als de vruchten elkaar niet raken. Dat kunt u doen door ze op een vel keukenpapier op een bord uit te spreiden. Het keukenpapier vangt eventueel vocht op. Verpak ze nooit in een luchtdicht bakje, aangezien verse aardbeien moeten kunnen ‘ademen’.

Invriezen

Het invriezen van aardbeien kan handig zijn als u ze altijd in huis wilt hebben. Ook kunt u ze zo lange tijd bewaren. Wel 8 tot 12 maanden. Let er wel op dat u alleen rijpe exemplaren selecteert om in te vriezen, want wat onrijp de vriezer in gaat, komt er ook onrijp uit. Verwijder de kroontjes en verspreid ze in een enkele laag in hun geheel of in halfjes of plakjes gesneden op een bakblik en vries ze zo in. Verplaats ze eenmaal ingevroren naar een af te sluiten zakje of luchtdicht bakje. In tegenstelling tot verse aardbeien hoeven ingevroren aardbeien niet langer aan de lucht bewaard te worden. Na het ontdooien zijn de aardbeien wel een stuk zachter dan verse aardbeien en ook is de smaak anders.

vriesvak
Lees ook: Voor deze producten is het vriesvak de ideale bewaarplaats

Overrijpe aardbeien

Komt de bak aardbeien onverhoopt niet snel genoeg op en zijn ze overrijp geworden? Dan is daar nog allerlei lekkers van te maken. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

(Bron: Voedingscentrum, Nu.nl, Culy, archief)

Geef een reactie