eieren bewaren

Wel of niet in de koelkast, zo kunt u eieren het beste (niet) bewaren

Eieren zijn kwetsbaar en bederfelijk. Hoe kunt u ze dan het beste bewaren, zodat ze zo lang mogelijk goed blijven? Moet dat binnen of buiten de koelkast gebeuren en waar moet u nog meer rekening mee houden?

Eieren wel of niet in de koelkast bewaren?

Wanneer u eieren koopt, staan die meestal buiten de koeling. Daardoor lijkt het misschien dat u ze thuis dus ook zo kunt bewaren. Voor de beste houdbaarheid kunt u ze echter beter vrij koud bewaren. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd. Eieren kunt u daarom het beste in de koelkast bewaren, bij 4 graden celsius. De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer eieren vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.

koelkast
Lees ook: Wat is beter, de koelkast even open laten of steeds open en dicht?

Hoe lang kunnen eieren bewaard worden?

Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) van eieren maximaal 28 dagen na de legdatum. Eieren kunnen erna echter vaak nog wat langer geconsumeerd worden. Tikt u een ei open en ziet u rode of bruine vlekjes in het eigeel of -wit? Dat is geen teken dat ze bedorven zijn, het is geheel onschuldig. Gekookte eieren kunnen 4 dagen tot maximaal 1 week bewaard worden in de koelkast. Zijn de eieren gepeld, bewaar ze dan in een schaal water in de koelkast.

Hoe kunt u eieren het beste bewaren?

U kunt de eieren het beste in het meegeleverde doosje bewaren. Dit voorkomt uitdroging en geurtjes worden minder snel overgenomen. Om ervoor te zorgen dat ze niet alsnog geuren overnemen, kunt u ze het beste uit de buurt houden van sterk geurende etenswaren. Pak die etenswaren daarom zo nodig goed in, in bijvoorbeeld een luchtdicht af te sluiten bakje. Eieren blijven verder langer goed, wanneer u ze met de punt naar beneden bewaart. De luchtkamer die in de stompe kant zit, beschadigt dan namelijk niet.

boter
Lees ook: Hoe lang kan boter buiten de koelkast bewaard worden?

Liever niet in de koelkastdeur

Ook al zit er soms een speciaal bakje voor eieren in de koelkastdeur verwerkt, is dit toch niet de beste plek in de koelkast. De reden is dat door het openen en sluiten van de deur grotere wisselingen qua temperatuur ontstaan, dan op andere plekken in de koelkast. En zoals we hierboven al beschrijven, wordt de houdbaarheid van eieren negatief beïnvloed door wisselende temperaturen.

eieren bewaren

Uitzondering

Weet u bij voorbaat al dat u de eieren snel zult gebruiken en heeft u ze nodig voor de bereiding van een gerecht waarbij het ei op kamertemperatuur moet zijn? Dan kunt u de eieren wel beter tot die tijd even buiten de koelkast bewaren.

(Bron: archief, Voedingscentrum, 24 Kitchen, RTL Nieuws, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    panmanbos says:

    Om Te controleren of ze nog goed zijn in een glas water dompelen als ze blijven drijven zijn ze niet meer goed