brood-bewaren

Brood bewaren: hoe doet u dat het beste?

Een halfje bruin of een heel meerzaden. Als Nederlanders eten we vaak brood. Inmiddels zijn er ook zo ontzettend veel soorten, dat er voor elk wat wils is. Maar hoe bewaart u het brood nou het beste?

Niet in de koelkast bewaren

Bewaar brood in ieder geval niet in de koelkast. Hierdoor wordt het namelijk sneller oud. Zetmeel in brood laat water los bij temperaturen tussen de -5 en +5 graden. Daardoor droogt het sneller uit.

Keukenkastje

In een keukenkastje blijft brood 2 tot 4 dagen goed. Het beste is dan het brood in een afgesloten broodzak te doen. Dit kunnen verschillende zakken zijn. In een plastic zak blijft het brood vochtig en de korst zacht. Voor het invriezen van brood is dit handig. In een papieren of katoenen zak wordt het brood droger en de korst harder.

Brood invriezen

Als u brood langer goed wilt houden is het beste om direct na het aankopen het in de vriezer te stoppen. Zo blijft het brood het langste goed en kunt u elke keer een aantal sneetjes pakken wat u nodig heeft. Het Voedingscentrum adviseert om het brood wel maximaal 1 maand in de vriezer te bewaren. Als verklaring geven ze dat er een verschil zit bij het bewaren van producten in de vriezer tussen voedselveiligheid en kwaliteit. “Als je producten invriest (bij -18 graden) dan gebeurt er niets qua voedselveiligheid. Bacteriën groeien niet. Dus ook brood kun je maandenlang invriezen en vervolgens ontdooien en opeten zonder dat je er ziek van wordt. Als het gaat om kwaliteit is er wel een grens. Brood droogt uit in de vriezer en vaak worden ook de korstjes wat taaier. Om deze reden is een indicatie van 1 maand aangegeven in de bewaarwijzer. Dit is een indicatie en deze grens is niet zwart-wit.”

Het advies van het Voedingscentrum is dus als volgt. Wilt u ontdooit brood nog enigszins ‘vers’ eten en niet te droog? Dan kunt u het beter niet te lang bewaren. Gebruikt u het ontdooide brood om er een tosti van te maken of om het te roosteren? Dan kunt u het brood langer dan 1 maand in de vriezer bewaren.

stokbrood
Lees ook: Gooi stokbrood niet weg als het hard is geworden, dit kunt u ervan maken

Gezond verstand gebruiken

Het advies blijft vooral: gebruik uw gezonde verstand om te beoordelen of het brood nog goed is. Is het uitgedroogd na het ontdooien? Dan smaakt het niet meer lekker. Zit er schimmel op of ruikt het vreemd? Dan is het ook niet aan te raden het brood nog te eten.

Heeft u nog brood over? Dit kunt u ermee maken. Of als u zelf aan de slag wilt gaan met brood bakken, hebben we tips op een rijtje gezet.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Creatrixie says:

    wat ik mis in al die artikelen over brood is glutenvrij brood. Minimaal 1 op de 100 mensen MOET glutenvrij eten. En dat brood is over het algemeen duurder dan gewoon brood. Na lang zoeken naar lekker glutenvrij brood bestel ik het bij een glutenvrije bakker in het oosten van het land. Die heeft voor mij het lekkerste brood en ook bv. suikerbrood. En dan is glutenvrij moeten eten niet erg.

      MAX Vandaag says:

      Beste Creatrixie, bedankt voor uw reactie. Dat is zeker niet onbelangrijk. We hebben er daarom al in een aantal artikelen aandacht aan besteed: https://www.maxvandaag.nl/zoeken/gluten Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag