koelkast

Plas water onderin de koelkast? Hier komt het door en dit kunt u doen

Soms ontstaat er op miraculeuze wijze een plas water op de bodem van de koelkast. Zodra u dit ziet, moet u actie ondernemen. Wat kunt u hieraan doen? En waar komt dat water eigenlijk vandaan?

Oorzaken

Uiteraard ontstaat die plas water in de koelkast niet zomaar; dat water komt ergens vandaan. De meest voor de hand liggende oorzaak is een verstopt afvoergaatje. Elke koelkast heeft zo’n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.

Afvoer contoleren

Ziet u water in uw koelkast liggen? Controleer dan altijd eerst of de afvoer niet verstopt zit. Dit is niet zo moeilijk en kunt u bijvoorbeeld doen door een satéprikker te omwikkelen met huishoudfolie en die vervolgens in het gaatje te steken. U merkt dan vanzelf of het gaatje verstopt zit, of niet.

Zit alles goed dicht?

Als u geen verstopping heeft kunnen ontdekken, is het handig om eventuele andere oorzaken onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld of alle zakjes, bakjes en potjes die erin staan of liggen goed dicht zijn. Levensmiddelen die niet goed afgedekt zijn, vormen voor extra condensvorming in de koelkast. Als de afvoer de hoeveelheid niet aankan, ontstaat er dus een plasje water onderin. Met name vochtige levensmiddelen, zoals soepen, veroorzaken extra condens. Om deze reden is het ook niet verstandig om nog warme kliekjes in de koelkast te zetten; daar komt helemaal veel condens vanaf.

Schoonmaken
Lees ook: Schoonmaken? Vergeet deze plekken niet

Nooit tegen de achterwand

Iets wat ook voor overtollige condensatie kan zorgen is levensmiddelen tegen de achterwand van de koelkast leggen. Hierdoor kan rijpvorming ontstaan en dat brengt natuurlijk ook extra vocht met zich mee.

Hoe koud?

Is de afvoer niet verstopt, zitten alle verpakkingen goed dicht en ligt er ook niets tegen de achterwand? dan kan het ook nog weleens helpen om de koelkast op een iets hogere temperatuur af te stellen.  Hoe lager de temperatuur, hoe meer condens en hoe groter de kans op een ongewenst plasje water op de bodem.

(Bron: Bosch, AEG, Consumentenbond, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (3)

  farida says:

  Goedemorgen
  Bedankt voor de tips
  ik gebruik een rietje, natuurlijk houd ik dat goed vast
  over de condense, ijsvorming, maar daar ontdooit het zelf
  ik heb een knopje aan rechterkant, in de koelkast
  het is rood en blauw, weet niet waarvoor het dient
  weet u dat, boekje kwijt
  mijn koelkast heb ik al heel lang, 2002
  mvg Farida

  Jojo52 says:

  Er is op internet vast wel een gebruiksaanwijzing te vinden van uw koelkast.

  gmmdiaz says:

  Prettig om te weten.