Wat is de juiste temperatuur van de koelkast en vriezer?

De juiste temperatuur voor de koelkast en vriezer

De ene koelkast geeft digitaal de graden aan, de ander heeft een draaiknop met verschillende standen. Bij de vriezer wisselt het hoe de temperatuur af te lezen is. Maar wat is nou de beste temperatuur om de koelkast en de vriezer op in te stellen?

De temperatuur in de koelkast

Om te zorgen dat eten en drinken goed blijft en bacteriën en schimmels weinig kans krijgen, is het beste om de koelkast op 3 of 4 graden Celsius te zetten. Volgens een onderzoek uit 2021 van Het Voedingscentrum zet 1 op de 4 huishoudens de koelkast te warm. De temperatuur staat dan op 7 graden of zelfs warmer.

koelkast-besparen
Lees ook: Uw koelkast uitzetten om te besparen? Dit is waarom u het beter niet kunt doen

Een draaiknop met standen

Wanneer de koelkast exact ingesteld kan worden, is het makkelijk om de temperatuur op 3 of 4 graden te zetten. Maar sommige koelkasten hebben draaiknoppen met verschillende standen. Dan staat er op de knop 1 tot en met 5 bijvoorbeeld. Dan is het lastiger in te schatten hoe koud het apparaat echt staat. Maar over het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe hoger de stand en dus hoe kouder het wordt. Een lager getal is een lagere stand en dus warmer.

Een draaiknop met standen in de koelkast.

Pak de handleiding van de koelkast erbij

Wilt u weten welke temperatuur bij welke stand hoort? In de handleiding van het apparaat staat dit vermeld. Wanneer u deze kwijt bent of er geen heeft, kunt u dit online opzoeken. Zoek dan op het merk, typenummer en handleiding.

Zet een thermometer in de koelkast

Het kan gebeuren dat de koelkast een andere temperatuur heeft dan aangegeven. Om dit te controleren, kunt u een thermometer erin zetten. Zet de thermometer in een glas water in het midden van de koelkast en open de deur vervolgens minimaal 2 uur niet. Dan geeft de meter de juiste temperatuur aan.

koelkast
Lees ook: Praktisch en handig: een efficiënt ingerichte koelkast

De vriezertemperatuur

Ook de vriezer is vaak in te stellen op de juiste temperatuur. Deze ligt tussen de -18 en -30 graden. Die -18 graden is niet zomaar gekozen. In Fahrenheit is dit namelijk 0, makkelijk te onthouden voor Amerikanen. Daarom wordt bij ons vaak de -18 graden Celsius als advies gegeven. Maar kouder is in sommige gevallen beter, wanneer u eten langer goed wilt houden. Wel is het zo dat hoe kouder de vriezer staat, hoe meer stroom hij verbruikt.

Pak de thermometer er weer bij

Heeft de vriezer een draaiknop en geen exacte getallen? Of wilt u zeker weten dat de vriezer de juiste temperatuur aangeeft? Ook hier kunt u een thermometer gebruiken om dit te controleren. Kies er 1 uit die ook lage temperaturen aankan en leg hem tussen de diepvriesproducten.

Aantal sterren op de vriezer

De meeste vriezers hebben een aantal sterren erop staan. Dit geeft niet aan hoe goed of slecht de kwaliteit is, maar hoe koud hij kan. Bij 1 ster wordt de vriezer niet kouder dan -6 graden, bij 2 sterren is het -12 graden gemiddeld, bij 3 sterren -18 graden en bij 4 sterren kan de temperatuur tot -24 graden Celsius.

Vriezer
Lees ook: Vriezer efficiënt inrichten: zo past er het meeste in

(Bron: Het Voedingscentrum, de Consumentenbond, Kassa, Slimster, Libelle, Margriet. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie