beschimmeld voedsel

Beschimmeld eten? weggooien hoeft niet altijd

Beschimmeld eten wordt vaak uit voorzorg weggegooid. Meestal is dit een verstandige keuze, maar soms is de rotte plek wegsnijden voldoende om het product weer eetbaar te maken. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft op een rijtje gezet welke beschimmelde etenswaren u het best kunt weggooien en welke u nog kunt eten.

Weggooien

Als u beschimmeld voedsel in huis aantreft, is het volgens de warenautoriteit goed om vast te stellen of de schimmel mogelijk is doorgedrongen door het gehele product. Dit is heel eenvoudig vast te stellen aan de hand van de structuur. Eet bijvoorbeeld nooit beschimmelde exemplaren van dit soort voedsel:

  • Koekjes, brood of gebak. In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet.
  • Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet. Dit soort eten kan binnen 1 dag beschimmelen als het bewaart wordt in de koelkast. Wilt u het langer goed houden? Vries het dan in.
  • Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
  • Laat u niet foppen door de naam schimmelkazen, want ook deze kunnen oneetbaar worden door schimmels. Het is hierbij wel verstandig om te kijken of de schimmel die erop te zien is hoort bij het fermentatieproces, of dat het er heel anders uitziet. Dat klinkt wellicht lastig, maar u weet het meteen zodra u het ziet.
  • Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje.
  • Peulvruchten, pinda’s en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen. Om beschimmeling te voorkomen kunt u deze ook invriezen. Dan blijven ze tot wel 2 jaar goed.
  • Zachte groenten of fruit. De schimmels kunnen gemakkelijk doordringen en daarom is het niet veilig om te eten.

Dit kunt u gewoon opeten

Er zijn ook producten die nog best te eten zijn in beschimmelde toestand. Deze vlieger gaat op voor deze etenswaren:

  • Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika’s.
  • Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
  • Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten.
  • Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
  • Harde schimmelkazen die een andere schimmel dan de gebruikelijke vertonen, kunt u eten na het wegsnijden van het stuk met de schimmels.

(Bron: AD, Food Safety and Inspection Service)

Geef een reactie

Reactie

    Myax says:

    Waarom wordt hier weer gerefereerd aan de Amerikaanse (=Verenigde Staten van Amerika) voedel- en warenautoriteit. De Consumentenbond heeft hier onlangs ook weer aandacht aan besteed in een naar mijn idee veel beter artikel en met een veel omvattender overzicht (Consumentengids oktober 2018; vrij te lezen op de site van de Consumentenbond. Zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum besteden geregeld aandacht aan het verantwoord bewaren van produkten en het voorkomen van en het omgaan met schimmels op voedingsprodukten. Bij het Voedingscentrum kon vorig jaar , en kan nog steeds, een prima koelkastthermometer besteld worden tegen betaling van de verzendkosten (bij sommige supermarkten kon men deze zelfs gratis bij de boodschappen krijgen), in het kader van een aktie om de koelkasttempeatuur op 4 graden celsius te zetten om voedselbederf in de koelkast tegen te gaan.
    Wat is toch deze preoccupatie met ‘Amerika’. Wij leven niet in ‘Amerika’, hebben heel verschillende voedingsgewoontes en prima instanties die zaken zelf aan de orde kunnen stellen. Pas als het om zaken gaat die in Nederland niet aan de orde komen of als het geheel nieuwe inzichten betreft begrijp ik dat er aan bevindingen uit ‘Amerika’ wordt gerefereerd. Overigens: Het betreffend artikel uit de Consumentengids was overgenomen uit ‘Test Aankoop’ (Belgie), maar ja, ‘Amerika’ is nu eenmaal dichterbij…