koelkast

Eten eerst af laten koelen voor het de koelkast ingaat? Dit is waarom het beter is

Het komt weleens voor dat u teveel gekookt heeft. Of dat u dit bewust doet, om te besparen op gas of elektriciteit en zo maar 1 keer hoeft te koken en de rest op een later moment eet. Is het dan beter om de bakjes met eten meteen in de koelkast of vriezer te zetten of het eten af te laten koelen?

Te snel in de koeling is niet goed

Het Voedingscentrum adviseert om de kliekjes of extra maaltijden eerst te laten afkoelen voordat het de koelkast of vriezer in gaat. Als u het te snel in de koelkast zet, wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven andere boodschappen sneller. Te snel in de vriezer zetten zorgt voor ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verminderen.

Restjes in aluminium- of plasticfolie
Lees ook: Wat is beter: restjes afdekken met aluminium- of plasticfolie?

‘Koelkast kan warmte wel aan’

Om het eten langer vers te laten adviseert Deidre Schlunegger van Stop Foodborne Illness aan RTL Nieuws om het eten wel zo snel mogelijk in de koelkast te leggen. Zo hebben bacteriën minder kans om zich te verspreiden. Volgens haar kan de koelkast de extra warmte wel aan. Om andere producten in de koelkast vers te houden, kan het even aan de kant geschoven worden zodat ze het warmere eten niet aanraken.

Te lang buiten de koeling is ook niet goed

Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren. Het advies is dan ook om het in kleine bakjes over te scheppen. Wat volgens Van der Vossen ook werkt: “Wat je kunt doen, is je pan in een teiltje met koud water zetten.”

Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen. Ook al wordt het daarna weer goed verhit. Volgens het Voedingscentrum komen er dan ziekmakers in het eten die gifstoffen aanmaken. Het verhitten van het eten doodt dan wel de ziekmakers, maar de gifstoffen kunnen u alsnog ziek maken.

koelkast
Lees ook: Praktisch en handig: een efficiënt ingerichte koelkast

Afgedekt in de koelkast

Ook is het aan te raden eten afgedekt in de koelkast te zetten, zegt hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering tegen het AD. “Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit. Als u veel bakjes heeft om in de koelkast te zetten, is het trouwens beter om de deur open te laten, dan elke keer de deur weer open en dicht te doen.

(Bron: AD, RTL Nieuws, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wilma Slingerland says:

    Teveel koken om te besparen op gas of elektriciteit? Maar 1 keer koken en de rest op een later moment eten.
    Dit werkt alleen als het ook koud lekker is om te eten, anders heb je toch ook weer gas of electriciteit nodig om het op te warmen.

      MAX Vandaag says:

      Beste Wilma Slingerland, bedankt voor uw reactie. Het klopt helemaal dat het ook weer wat energie kost om de maaltijd de keer erop weer te verwarmen, maar in verhouding met een complete maaltijd bereiden, scheelt dit toch meestal aanzienlijk.