dikmakers

Aankomen tijdens de kerstdagen, wat zijn wel en niet dikmakers?

De kerstperiode is meestal geen tijd van licht en verantwoord eten. Na een overvloedig ontbijt en lunch brengt de dag vaak ook nog vele tussendoortjes, snacks en drankjes en dan moet het avondmaal nog komen. Wat zijn daarbij de echte dikmakers en welke etenswaren kunt u met een gerust hart nuttigen?

Suikers om meerdere redenen dikmakers

Van zichzelf is suiker al een behoorlijke dikmaker, maar het eten van suikers zorgt er ook nog eens voor dat u sneller weer trek krijgt en dus nog meer eet. Als het kerstontbijt al suikerrijk begint, heeft u uw taks voor de dag dan eigenlijk al binnen. Naast zoet beleg als jam of hagelslag wordt er vaak ook kerststol gegeten, waarvan het spijs veel suiker kan bevatten. Worden daar ook nog vruchtensappen bij gedronken, dan stijgt de suikerinname nog meer. Er worden veel vruchten gebruikt voor 1 glas sap en in een glas sinaasappelsap zitten al gauw 7 suikerklontjes. Als u sap drinkt krijgt u dus ongemerkt veel calorieën binnen en daarmee is het een echte dikmaker. Daar komt bij dat er in tegenstelling tot ongeperste vruchten maar weinig vezels in zitten, waardoor het minder bijdraagt aan een verzadigd gevoel en het lichaam pas veel later aangeeft dat het vol zit. Ga tijdens het ontbijt dus als het even kan niet alleen voor suikerrijke voedingsmiddelen, maar kies ook voor hartige opties als ei of gerookte zalm. Uw bloedsuikerspiegel en lijn zal u er dankbaar voor zijn.

Suiker vermijden
Lees ook: Minder suiker eten en drinken? Zo pakt u dat aan

Roomboter en witte (afbak)broodjes

Eet u normaal halvarine of margarine op volkoren brood, maar belegt u tijdens de kerstdagen witte (afbak)broodjes en kerststol met dikke lagen roomboter, dan is het goed om te weten dat roomboter een vetgehalte bevat van 80 tot 90 procent. En dat witte broodjes minder vullen, waardoor er veel meer van gegeten kan worden.

broodbeleg
Lees ook: Welk broodbeleg is de gezondste keuze?

Aardappels wel of niet dikmaker?

Aardappels worden in vele vormen gegeten tijdens het kerstdiner. Gebakken, gepureerd, in de vorm van pommes duchesse, patatjes, gepoft, hasselback, de keuze is reuze. Vaak wordt gedacht dat aardappels de ultieme dikmakers zijn, maar is dat ook zo? Dat is helemaal afhankelijk van hoe u ze bereid. 250 gram aardappels bevatten maar 150 calorieën en ze zijn van zichzelf vetvrij. Op zich helemaal niet zo’n dikmaker dus. Bereid u ze vervolgens echter met veel olie of boter, dan wordt het een ander verhaal. Zeker als ze dan ook nog gepaard gaan met een portie mayonaise of andere sausjes.

saus
Lees ook: Welke saus is het minst slecht voor bij patat of friet?

Tussendoortjes

Niet alle tussendoortjes zijn dikmakers, maar veel extra hapjes eten, terwijl u eigenlijk niet eens trek heeft, tikt natuurlijk wel weer aan. Sommige tussendoortjes zorgen er zelfs voor dat u weer sneller trek krijgt, omdat deze de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Dit vanwege de koolhydraten die ze bevatten. In een eerder artikel geven we ook nog voorbeelden van feestelijke, koolhydraatarme tussendoortjes.

Light producten

In light-producten moet minimaal 30 procent minder energie (kcal), vet of suiker zitten. Het kan dan ook een goede optie lijken om voor dergelijke producten te kiezen, maar dat blijkt in de praktijk vaak niet zo te zijn. Er wordt namelijk weleens gedacht: het is toch maar een light product, waardoor het gevoel ontstaat dat er meer van gegeten kan worden. Waardoor er uiteindelijk toch ook veel calorieën binnen komen. Hetzelfde geldt voor light frisdrank. Bovendien bevatten light-producten zeker niet altijd minder calorieën. Vetrijke light-producten zoals light-chips, bevatten per 100 gram bijvoorbeeld meer koolhydraten en eiwitten dan gewone chips. En koolhydraten en eiwit bevatten ook energie. Het loont daarom zeker de moeite om het etiket te controleren.

Romige soepen

Met een romige soep als voorgerecht, krijgt u in 1 keer veel calorieën binnen. Om de soep romig te maken, wordt er immers vaak een grote hoeveelheid room of een vet bestanddeel aan toegevoegd. In het geval van kant-en-klare soepen wordt er soms ook nog suiker aan toegevoegd. Een zelfgemaakte, heldere soep, met groenten en eventueel wat wit vlees of wat vis is in dit geval een lichtere keuze.

Alcohol als dikmaker

Om meerdere redenen is het raadzaam op te letten met uw alcoholinname. Ten 1e krijgt u er veel extra calorieën mee binnen. Zeker mixdrankjes of cocktails, waar vaak zoete ingrediënten aan toegevoegd worden, kunnen dikmakers zijn. Daarnaast maakt alcohol losser en bent u na het drinken ervan sneller geneigd lekkere hapjes aan te nemen, die u worden aangeboden. Tenslotte kan alcohol het hongergevoel aanwakkeren, waardoor u meer eet, met ook weer meer calorieën tot gevolg. Wissel alcoholische drankjes daarom af met alcoholvrije opties of water als u op uw lijn wilt letten.

Cappuccino en koffie met smaakjes

Met de Kerst wilt u waarschijnlijk wat meer uitpakken op koffiegebied. Zoals een feestelijke kop cappuccino of een koffie met een siroopje. Maar een gewone kop koffie bevat een fractie van het aantal calorieën, zonder suiker zelfs minder dan 1 kcal per 100 ml, en staat zelfs in de Schijf van Vijf.

Oliebollen

Na de kerstdagen is het maar heel even uitbuiken, voor Oud & Nieuw alweer voor de deur staat, met bijbehorende oliebollen. Nou lijkt dit bij uitstek een snack om flink van aan te komen, maar dat valt in verhouding mee. In een eerder artikel vertellen we dat er heel veel van gegeten moeten worden, om 1 kilo aan te komen.

(Bron: RTL Nieuws, Flair, DrogeSpieren.nl, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie