saus

Welke saus is het minst slecht voor bij patat of friet?

Bij een patatje of frietje hoort een saus. Mayonaise, ketchup of een combinatie zoals oorlog (mayonaise, satésaus en uitjes). We scheppen al gauw een klodder van iets op onze gefrituurde aardappelen. Maar welke saus is nu het minst slecht?

Dat ligt er heel erg aan wat u het belangrijkste vindt. Zo zit er per saus verschil in calorieën, vet, suikers en zoutgehalte. Quest heeft 6 klassieke snackbarsauzen onder de loep genomen: mayonaise, fritessaus, ketchup, curry, Joppiesaus en satésaus. Waarom er eigenlijk 2 benamingen zijn voor patat en friet, leggen we in een eerder artikel uit.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Calorieën

Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).

Vetgehalte

Als we het vetgehalte van de sauzen bekijken, dan blijft de volgorde van hiervoor nagenoeg hetzelfde. Ketchup en curry hebben beiden 0 procent vet, satésaus komt daarna met 13 procent. Gevolgd door fritessaus en Joppiesaus met 27 tot 28 procent vet. En mayonaise staat ver van de rest vandaan met 72 procent vet.

Suikers

In sauzen zitten ook suikers. Voor de verandering scoort mayonaise hier juist wél goed. Daar zit namelijk maar 3 procent suiker in. Het rijtje is verder als volgt: fritessaus (7 procent), Joppiesaus (12 procent), ketchup (14 procent), satésaus (19 procent) en curry (25 procent).

Ketchup minst slechte saus

Het zoutgehalte wordt nog kort aangestipt. Ook hier scoort mayonaise verrassend beter dan de rest. Als minst slechte saus kiest Quest uiteindelijk ketchup. Deze saus scoort op bijna alle punten het beste, behalve op suiker. Maar de enige concurrent volgens de wetenschappelijke website, curry, scoort nog slechter op het gebied van suiker.

sauzen
Lees ook: Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?

Ook andere testen

Libelle zet ook verschillende sauzen op een rijtje. Zij pakken naast mayonaise, ketchup, curry en satésaus ook nog cocktailsaus, chilisaus en sriracha mee. Maar ook uit deze vergelijking komt ketchup als het minst slecht uit de bus. Ook hier wordt de kanttekening gemaakt van het hoge(re) suikergehalte. Vooral mensen die hun suikerinname willen beperken, is het niet aan te raden veel ketchup te eten.

Zelf saus maken

Zelf een saus of dip maken voor bij de patat of friet kan natuurlijk ook en is vaak gezonder dan de kant-en-klare sauzen. Zo wordt een avocadodip genoemd (hier zitten gezonde vetten in), tzatziki (een Griekse saus gebaseerd op komkommer en yoghurt) of een hete salsa met tomaten en peper. Mocht u zelf mayonaise willen maken, hebben wij er 2 op onze website staan. Een snelle mayonaise van Janny van der Heijden of een Belgische mayonaise.

(Bron: Quest, Libelle, Lekker en Simpel. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Ella55 says:

  wat ook niet slecht voor je is, is Piccalilly, zelf ben ik er dol op en er zit bijna geen vet in, wel een beetje suiker.
  Verder vind ik mayonaise lekkerder dan frites saus, maar wat ik doe: ik meng frites saus met zure room, die minder vet is, dus half mayo en half zure room.
  Frites saus is eigenlijk rommel, er zit minder water in en daarom bindmiddel, voor de smaak beter mayo met zure room, dat is ook gezonder omdat er geen conserveermiddel in zit als je de goeie pakt. (ah Bio, of andere bio-naise.

   Ella55 says:

   ik bedoel er zit meer water in frites saus en dus bindmiddel en vaak meer conserveermiddel.