Koolhydraatarme

Koolhydraatarme snacks om de lekkere trek mee te stillen

Koolhydraten zijn onmisbaar in een gezond dieet. Het menselijk lichaam heeft ze nodig. Tijdens de hoofdmaaltijden krijgen we ze binnen via bijvoorbeeld brood, pasta of rijst. Wie tussendoor lekkere trek krijgt, maar wil oppassen met de calorie inname kan dan prima kiezen voor koolhydraatarme opties. We zetten een aantal gezonde en lekkere tussendoortjes op een rij.

Gekookt ei

Een gekookt eitje is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen, maar bevat geen koolhydraten en is daarmee een prima optie als tussendoortje.

Noten

Vanwege hun gunstige eigenschappen staan noten in de Schijf van Vijf. Het advies voor volwassenen is er elke dag een handje van te eten. Door ze als tussendoortje te kiezen slaat u 2 vliegen in 1 klap. Ongezouten noten zijn een prima koolhydraatarme optie. Houd het wel bij dat ene handje, want noten bevatten redelijk veel calorieën en anders krijgt u hier ongemerkt toch teveel van binnen. Paranoten en pecannoten zijn het koolhydraatarmst, cashewnoten bevatten van alle noten de meeste koolhydraten.

Pitten

Wie allergisch is voor noten en pinda’s, kan wellicht wel tegen pitten. Net als noten zijn pitten rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor zonnebloempitten, pompoenpitten of pijnboompitjes.

Rood fruit

Fruit lijkt een super gezond tussendoortje, maar door de vele fruitsuikers die het bevat levert het betrekkelijk veel koolhydraten. Rood fruit bevat er van alle fruitsoorten het minste van. U heeft de keuze uit bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, bramen, cranberries en blauwe of rode bessen. Naast rood fruit bevatten ook citroenen minder koolhydraten.

Yoghurt of kwark

Door een bakje volle yoghurt of kwark te eten krijgt u nauwelijks koolhydraten binnen, maar heeft u langdurig een vol gevoel, dankzij de vetten en eiwitten die het rijk is. Kies wel voor de pure versies en niet voor producten waar fruit of suikers aan toegevoegd zijn, anders krijgt u alsnog veel koolhydraten binnen. Wilt u wat variatie in smaak, dan kunt u er wel zelf wat vers rood fruit aan toe voegen of ongezoet rood fruit uit de diepvries.

Olijven

Voor de lekkere, hartige trek zijn olijven een goede keuze. Zowel de zwarte als groene olijven bevatten weinig koolhydraten, maar groene het minst. U kunt ze voor de afwisseling eventueel eten met knoflook of zongedroogde tomaatjes. Het nadeel van olijven is overigens dat ze veel zout bevatten, eet ze daarom met mate en niet te vaak.

Avocado

Een avocado bevat relatief veel calorieën, maar vult flink, dus u hoeft er niet veel van te eten om toch een verzadigd gevoel te krijgen. Het voordeel van avocado is dat het gezond vet bevat, dat het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Naast plakjes avocado puur te eten kunt u de avocado ook verwerken tot een smakelijke guacamole, door de vrucht te pureren met knoflook en wat zout en (rode) peper. Het vruchtvlees verkleurt redelijk snel, dus eet het meteen op, of besprenkel het met wat citroensap.

Snackgroenten

Van veel soorten groenten zijn tegenwoordig speciale ‘snoep’-varianten te koop. Denk bijvoorbeeld aan tomaatjes, komkommer, worteltjes en paprika. Deze kunnen op een gemakkelijke manier meegenomen worden voor tussendoor. Natuurlijk kunt u ook gewone tomaten, komkommer, wortel en reepjes paprika kiezen of er een lekkere rauwkost mee maken. U kunt hier bijna onbeperkt van eten.

Feestelijke tussendoortjes

Zin in iets feestelijkere hapjes, maak dan bijvoorbeeld eens de volgende snacks:

Komkommer met zalm

Snijd (met bijvoorbeeld een dunschiller) linten van komkommer en maak hier rolletjes van met wat zalm en roomkaas.

Mozzarella-spiesjes

Prik kleine hoeveelheden mozzarella(bolletjes), (snoep)tomaatjes en blaadjes basilicum op een spiesje en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout.

Augurk met kipfilet of achterham

Wikkel kipfilet of achterham om, liefst natriumarme, maar in elk geval ongezoete augurken. Gewone augurken bevatten relatief veel suiker en zout, dus daarbij doet u er goed aan ze niet te vaak of teveel te eten. Natriumarme augurken bevatten niet alleen minder zout, maar ook een stuk minder calorieën. Als romig element kunt u eventueel wat hüttenkäse op de kipfilet of achterham smeren.

Sushi van komkommer

Door de rijst in de sushi te vervangen door komkommer, die u vult met blokjes avocado, roomkaas en gerookte zalm, maakt u een heerlijke, koolhydraatarme variant. Voor een nog wat lichtere versie kunt u de roomkaas weglaten.

Koolhydraatarme snacks

Hang naar zoet neemt af

Door tussendoortjes als koek, snoep, gebak en chocolade te vervangen door koolhydraatarme opties went u op een gemakkelijke manier aan minder zoet te eten. Dit kan ervoor zorgen dat u ook bij andere voedingsmiddelen waar u normaal suiker aan toe zou voegen, met minder toe kunt. Dit komt het bloedsuikergehalte ten goede, omdat u dan steeds minder suikerpieken veroorzaakt.

Lees ook: waarom 1 chipje eten geen optie is.
Is brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?
Een komkommer bevat meer dan water: hierom is hij zo gezond.
De avocado: populair en gezond.
Honger voor het slapen? Een banaan eten is dan een goede keuze.
De gezonde eigenschappen van vezels en hoe u er voldoende van binnen krijgt.
Voedingsmisverstand: zijn ‘gezonde’ alternatieven zoals bloemkoolpizza wel écht gezond?
Zo verleiden supermarkten u met de indeling van hun winkels en meer verkooptrucs.
Voedingstip: diabetes type 2.

(Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, DrogeSpieren, Verantwoord Afvallen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  MariekeV says:

  En een banaan?

   Nelleke reageert says:

   Banaan heeft veel koolhydraten net als mango!

  Nelleke reageert says:

  Mozzarella krijgt meer smaak door deze een paar uur in een goede olijfolie, pesto en knoflook te marineren.

  bijbloem says:

  Ach, ik zie nu waarom ik niet veel aankom.
  Ik eet te gezond.
  Zelfs als ik een hele zak met rozijnenbollen opeet. Ik val wel in slaap om die grote hoeveelheid te verwerken.
  Drie bananen en lekkere vette kaas. Ei en vis. Stomen i.p.v. frituren of bakken. Het zou een reden kunnen zijn
  Er zijn genoeg kruiden en specerijen om het lekker te maken.

  Gezonde koolhydraatrijke voeding.
  Mag dat ook wat aandacht krijgen?

  Nee, ikzelf hoef geen aandacht.
  Ik heb op deze site al heel veel zinvolle informatie gevonden.
  Naast thuisarts.nl is het een hulpmiddel om te letten op wat een symptoom kan zijn.

  Ik wens dus iedereen een gezond en voorspoedig 2024 toe.