alcohol

Alternatieven voor alcohol tijdens het diner of een feestje

Altijd een glas alcohol (of meerdere) tijdens een diner of feestje is tegenwoordig minder vanzelfsprekend. Steeds meer mensen willen minderen met drank, maar zijn op zoek naar feestelijke alternatieven. We hebben verschillende opties op een rij gezet.

Alcoholvrije varianten

Over alcoholvrije wijnen zijn de meningen verdeeld. Ze worden steeds beter, maar halen het vaak nog steeds niet bij de alcoholhoudende varianten. De komende jaren zal moeten blijken of consumenten die normaal voor wijn kiezen ermee overgehaald kunnen worden. Op het biervlak zijn er wel grote stappen gezet. Het is al heel gangbaar om in veel situaties alcoholvrij bier te drinken. Of eigenlijk alcoholarm, want vaak bevatten ze nog wel wat alcohol.

Mocktails

Cocktails bestaan uit minstens 3 ingrediënten, waarvan er in elk geval 1 alcohol is. Zonder alcohol zijn ze echter ook vaak niet te versmaden. Deze alcoholvrije cocktails, ook wel mocktails genoemd, kunt u baseren op de originele recepten en eventueel nog wat aanvullen met ingrediënten naar smaak. Janny van der Heijden heeft alvast 4 smakelijke recepten voor u: gingerrose, virgin mojito, blue champagne en virgin Bloody Mary shot.

Icetea

Kant-en-klare icetea is er in steeds meer smaken en variaties. U hoeft dus zeker niet de hele avond dezelfde smaak te drinken. Ook zijn er prik- en suikervrije varianten, zodat u niet meteen vol zit na meer dan 1 glas. Maar u kunt natuurlijk ook zelf ijsthee maken, met uw favoriete theesoort.

Siropen

Het aanbod limonadesiropen is de laatste jaren enorm gegroeid. Ze zijn er ook met allerlei hippe namen en verrassende samenstellingen. Maar het is ook heerlijk en leuk om eigen favoriete limonadesmaken te maken. Bijvoorbeeld met citrusvruchten, vliesbloesem, kruiden of gember.

Water met smaak

Puur water gaat op den duur vaak vervelen, maar u kunt er zelf allerlei lekker smaakmakers aan toevoegen. Ook kunt u eventueel kiezen voor bruisend water om het extra feestelijk te maken. U kunt onder andere kiezen voor fruit, kruiden of groenten. Van de kruiden kunt u enkele takjes in een karaf of fles toevoegen. Goede opties zijn bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn of munt. Het fruit en de groente kunt u in plakjes toevoegen en goede opties zijn bijvoorbeeld aardbeien, sinaasappel, limoen, komkommer en paprika.

Sappen

Kant-en-klare groente- en fruitsappen bevatten vaak veel suikers, dus dat is wel een aandachtspuntje als u deze koopt. Bekijk het etiket daarom goed, of vraag naar een gezonde variant in een restaurant. Een goed gekozen sapje kan net als bijvoorbeeld een goede wijn qua smaak een verrijking zijn van een maaltijd. Ook kunt u ze natuurlijk zelf maken. Houd ook dan in de gaten hoeveel groente en fruit u gebruikt, want anders zit u al snel over uw dagelijkse behoefte heen. U kunt ze eventueel deels met water maken.

Tip

Drink de alcoholvrije drankjes uit een extra mooi glas. Eventueel voorzien van een mooi rietje, kruidentakje en /of schijfje sinaasappel of ander fruit op de rand. Dan wordt het extra feestelijk om eruit te drinken. Een laagje ijsblokjes of ‘crussed ice’ maakt het drankje extra verfrissend.

Geef een reactie

Reacties (2)

  dragon says:

  Ik trek mij geen lor meer aan van al die goedbedoelde adviezen ,
  Ik heb al zoveel voedingsmiddelen in mij leven voorbij zien komen, wat niet gezond zou zijn.
  Als nu het spruitje ontdekt zou worden, dan wordt het in een lab onderzocht op slechte bestandsdelen,
  De conclusie zou zijn , dat dit bij het chemisch afval verwerkt zou moeten worden..
  Ik blijf lekker bij mijn biertje, Gezond of ongezond 🙂

   Riny6 says:

   Heel goed dragon. Al die toevoegingen in die sapjes zijn ongezonder dan je biertje