kerstdiner

Overmatig eten tijdens het kerstdiner? Met deze tips is dat verleden tijd

Er zitten dit jaar wellicht wat minder mensen aan de tafel tijdens het kerstdiner, maar aan lekker eten is vaak geen gebrek tijdens kerst. Dat maakt het soms lastig om niet te ‘over-eten’. Hoe houdt u het kerstdiner toch nog een beetje gezond?

Honger uzelf niet uit

Staat er een lekker diner in de planning tijdens kerst? Dan is het soms verleidelijk om de hele dag zo weinig mogelijk te eten, waardoor u optimaal kunt genieten van het kerstdiner. Toch is dit geen slimme tactiek, want hierdoor zult u uzelf hoogstwaarschijnlijk te goed doen aan alle broodjes en andere borrelhapjes die op tafel staan, nog voor het (eerste) gerecht op tafel staat. Dit is natuurlijk zonde van het lekkere eten, zorg er daarom voor dat u door de dag heen ook gewoon voldoende eet. U kunt het beste kiezen voor eiwit- en koolhydraatrijk eten, dit zorgt er namelijk voor dat u langer een verzadigd gevoel behoudt. De laatste maaltijd voor het diner kunt u het best 2 tot 3 uur voor de tijd nuttigen. Op deze manier zit u niet uitgehongerd aan het kerstdiner, wat schransen voorkomt.

Kies voor kleine porties

Schept u zelf op tijdens het kerstdiner? Kies dan voor kleine porties. Dit zorgt er niet alleen voor dat u langzamer en minder eet, maar hierdoor kunt u ook van meer verschillende gerechten proeven. Let wel op dat u niet te vaak opnieuw opschept, dan hebben de kleine porties namelijk geen zin meer, omdat u alsnog evenveel eet.

Bedachtzaam eten

Probeer daarnaast ook bedachtzaam te eten. Door na te denken bij het kauwen gaat u automatisch een beetje langzamer eten, wat er weer voor zorgt dat uw hersenen eerder een verzadigd gevoel voelen.

Groente is gezond

Hoe lekker vlees, vis, aardappelen en pastagerechten ook zijn, het is niet heel gezond om hier veel van te eten. Heeft u nog trek nadat uw bord leeg is? Kies dan bij voorkeur voor een salade of andere groentegerechten. Deze gerechten vullen en zijn tegelijkertijd ook nog eens gezond.

Trek of dorst?

Trek wordt soms met dorst verward. Zorg er daarom ook tijdens het kerstdiner voor dat u genoeg drinkt. Water zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw maag wordt gevuld zonder dat u daar extra calorieën bij binnenkrijgt. Water drinken tijdens het kerstdiner klinkt misschien een beetje gezellig, maar wanneer u het in een mooie karaf serveert ziet ook water er hartstikke feestlijk uit.

Lekker bewegen

Naast voorkomen dat u teveel calorieën binnenkrijgt, is het natuurlijk ook mogelijk om wat calorieën te verbranden tijdens de feestdagen. Zeker in tijden van het coronavirus is het aantal activiteiten tijdens kerst beperkt, ga daarom bijvoorbeeld overdag een stukje wandelen of maak een winters fietstochtje. Op deze manier zorgt u ervoor dat u de kerstcalorieën die u binnenkrijgt weer extra snel verbrandt.

(Bron: Foodness.nl, Margriet.nl, Fem-fem.nl)

Geef een reactie