Suiker vermijden

Minder suiker eten en drinken? Zo pakt u dat aan

In veel producten zitten suikers. Sommige producten bevatten suikers van zichzelf, aan andere is dit toegevoegd. Het kan daardoor moeilijk zijn om suiker te mijden. Om u op weg te helpen, zetten wij een aantal tips op een rij. 

Suiker

Suiker komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen zoals fruit (fructose), melk (lactose), mais, suikerriet en suikerbiet. Van bietensuiker wordt ook kristalsuiker gemaakt, wat in veel zoetige snacks wordt verwerkt zoals frisdrank, koek en snoep. Suiker zit dus in veel eten en drinken. Toch is het niet onmogelijk om minder tot niks hiervan binnen te krijgen.

Water met een eigen draai

Om te beginnen doet u er goed aan om frisdrank, vruchtensappen en yoghurtdrankjes te laten liggen in de supermarkt. Deze bevatten meestal erg veel suiker. Ook de light dranken kunt u beter niet nemen. Hier zijn namelijk zoetstoffen in verwerkt. Inname van zoetstoffen is overigens niet gevaarlijk, maar kunt u beter tot een minimum beperken. Het beste wat u kunt drinken is water. Vindt u dit te saai? Voeg dan eens een schijfje citroen, komkommer, blauwe bessen of rood fruit toe aan uw water.

suiker
Lees ook: Hoe zit het? Kunnen we echt verslaafd raken aan suiker?

Koffie en thee

Bent u gewend om suiker toe te voegen aan uw kop koffie of thee? Probeer dan steeds wat minder in uw kopje te doen. Als u dit blijft afbouwen zult u uw koffie en thee uiteindelijk suikervrij kunnen drinken.

Zelf bereiden

Haalt u regelmatig voorverpakte sappen, maaltijden of sauzen? Ook hier zit vaak veel suiker in verwerkt. Door deze sappen, gerechten of sauzen zelf te maken kunt u zelf bepalen hoeveel suiker u toevoegt en kunt u uw inname beperken.

Suiker vervangen

Heeft u zin in iets zoets? Vervang de drang naar bijvoorbeeld een koekje of stuk chocola met een gezondere zoetmaker zoals fruit. Ook als u op uw brood graag zoet beleg smeert, kunt u dit vervangen met bijvoorbeeld schijfjes banaan, aardbeien of bessen. Hou er wel rekening mee dat fruit van nature ook suikers bevat, dus eet ook hier niet te veel van. Het Voedingscentrum raadt 2 porties, ongeveer 200 gram in totaal, aan per dag.

Error: Ongeldige post ID.

Vergelijken

Ziet u iets in de winkel wat u graag wilt eten of drinken? Controleer dan op het etiket of dit (veel) suiker bevat. Is dit het geval? Kijk dan eens naar hetzelfde product van andere merken. Soms verschilt het suikergehalte per merk. Kies dan voor de variant met het minste suiker. Of kies voor een geheel ander product wat niets of minder van deze zoetmaker bevat.

(Bron: Voedingscentrum, Diabetesfonds, BENU Apotheek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie