koffie

Voedingstip: koffie

Koffie: voor sommigen mensen is het de beste start van de dag. Anderen drinken af en toe een cappuccino na een avondje uit eten. En dan is er nog de groep die het de hele dag door drinkt. Voor alle liefhebbers beantwoorden we de vraag: is het gezond? En zijn bepaalde soorten koffie gezonder dan andere?

Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten koffie. De smaak hangt af van onder andere de soort koffiebonen, bijvoorbeeld Robusta en Arabica bonen, de kwaliteit van de bonen, het brandproces en hoe fijn de bonen gemalen worden. Ook het zetten van de koffie heeft veel invloed op de smaak. Zo smaakt koffie gezet met een filter heel anders dan koffie uit een percolator of espressomachine.

Wat zit er in koffie?

Koffie bevat de stimulerende stof cafeïne. Hoeveel cafeïne er in koffie zit, hangt af van de soort, de sterkte en de grootte van de kop of mok. Bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld met het drinken van 1 à 2 kopjes koffie, verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Maar te veel cafeïne kan leiden tot klachten zoals rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Is koffie gezond?

2 tot 4 koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10 procent lager risico op hartziekten en een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat 5 koppen koffie per dag (in vergelijking tot geen koffiegebruik) samenhangt met een 30 procent lager risico op diabetes type 2. Deze effecten gelden voor koffie met cafeïne en decaf.

Welke koffie is gezonder?

Voor uw gezondheid maakt het uit op welke manier de koffie is gezet. Het gezondst is filterkoffie. Hoe beter de koffie namelijk is gefilterd, hoe minder van de stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in uw bloed blijft plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Hoeveel koffie kan ik drinken?

Het Voedingscentrum adviseert een volwassene de volgende hoeveelheid koffie te drinken:

Soort koffie Hoeveel mag ik per dag?
Filterkoffie Max. 4 kopjes per dag (400 milligram)
Koffiepads Max. 4 kopjes per dag
Oploskoffie Max. 4 kopjes per dag
Koffie met cups Max. 2 tot 3 kopjes per dag
Cafetière Max. 1 kopje per dag
Kookkoffie Liever niet

 

Voor kinderen onder de 13 geldt het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje, vanwege de cafeïne. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven krijgen het advies maximaal 1 kopje koffie per dag te drinken. Decafé is wat betreft gezondheidseffecten vergelijkbaar met gewone koffie. Alleen als u gevoelig bent voor cafeïne kan het verstandig zijn om voor decafé te kiezen.

(Bron: Voedingscentrum)

Lees ook: onderzoek toont aan: koffie vergroot de kans op een langer leven en koffie, wondermiddel of laten staan?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Daily says:

    Er staat niets vermeld over decafé en oploskoffie. Wie weet of dit gezond of ongezond is en hoeveel je daar per dag van mag drinken?

      MAX Vandaag says:

      Beste Daily, bedankt voor uw bericht. We hebben de betreffende informatie hierboven toegevoegd.