Niet nóg een jaar gourmetten met Kerst? Dit zijn lekkere en gezellige alternatieven

De 1 maakt een uitgebreid 3-, 4- of misschien 5-gangen diner met Kerst, de ander gaat traditioneel gourmetten. Of misschien heeft u zelf hele andere tradities rondom de feestdagen eind december. Het kan een houvast zijn voor deze dagen, maar soms is het ook leuk om juist eens iets anders te gaan doen.

Er zijn een hoop alternatieven voor gourmetten, die ook voor gezelligheid kunnen zorgen met Kerst. Denk aan eten om te delen met elkaar of juist iets waar iedereen aan tafel zelf nog wat voor moet doen. We zetten een aantal alternatieven op een rij.

Laat iedereen iets meenemen

Vindt u het (te) veel werk om zelf alles te maken voor het kerstdiner en bent u met een groep(je)? Stel dan eens voor dat iedereen iets maakt en meeneemt. Dit kan een complete gang in het menu zijn, maar ook wat kleinere hapjes of een drankje. Zo worden ook meteen de kosten verspreid onder de groep. In tijden van inflatie en dat alles duurder is geworden kan dat handig zijn.

Ga pizzaatjes bakken in plaats van gourmetten

Gaat u normaal gesproken gourmetten, maar wilt u nu iets anders? Maar wel dat iedereen bezig is om zijn of haar eten klaar te maken? Kies dan eens voor de pizzarette of voor een (kaas)fondue. Een pizzarette is een apparaat wat u op tafel zet, waar u kleine pizzaatjes in kunt bakken. Het is eigenlijk een kleine pizza-oven. Zet op tafel alles wat op de pizza kan, zo kan iedereen naar eigen smaak iets lekkers maken.

fondue-alternatief-gourmetten

Zet de fonduepan op tafel in plaats van de gourmetplaat

Maar (kaas)fondue zorgt er ook voor dat iedereen nog even iets te doen heeft tijdens het eten. Bij de gewone fondue gaart u vlees, vis en groenten in een pan met een warme vloeistof. Vaak is dit hete olie, zoals zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Maar het kan ook met een smakelijke bouillon, dan is het meer een Chinese fondue. Hierbij kan de pan ook in 2 delen gesplit worden, waardoor verschillende soorten bouillon gebruikt kunnen worden. Bij een kaasfondue prikt u brood, groenten of andere lekkernijen aan de stok en haalt dit door de gesmolten kaas. Om de fondue-avond compleet te maken kan afgesloten worden met een chocoladefondue met fruit. Voor de (klein)kinderen een ware traktatie.

tapas-alternatief-gourmetten

Kies een land als thema voor de avond

Een ander alternatief voor gourmetten is om een thema-avond van 1 land te organiseren. Denk aan een Italiaanse avond, Spaans, Mexicaans of Aziatisch. Een Italiaans menu met pasta, pizza of anti-pasti. Of kook verschillende soorten pasta’s en maak verschillende sauzen, zodat iedereen z’n eigen combinatie kan maken. Voor een Spaanse avond kunt u ook lekkere tapashapjes maken. Kleinere gerechtjes, waar iedereen de hele tijd van kan eten en gezellig om te delen met elkaar.

stamppot-boerenkool-worst

Een stamppotbuffet in plaats van gourmetten

Maar een oer-Hollandse avond kan ook eens gezellig zijn met elkaar. Maak verschillende stamppotten en zet ze klaar als een buffet. Zo kan iedereen de stamppot kiezen die hij of zij lekker vindt. Met verschillende soorten (vegetarische) rookworsten of gehaktballen. Een goede jus erbij, zilveruitjes en spekjes en het feest is compleet. Zo is er net zoals bij gourmetten keuze voor iedereen.

winterbarbecue

Kies voor de winterbarbecue

Wat met een groepje familie of vrienden ook gezellig kan zijn, is een winterbarbecue. Een soort gourmetten dus eigenlijk wel. Maar dan toch even anders. Met een kachel buiten en een pot met glühwein of warme chocolademelk. Jullie kunnen kiezen voor een groot braadstuk, wat langere tijd op de barbecue moet liggen. Maar wie niet te lang in de kou wil staan, is beter af met vlees dat snel gaar is. Als toetje kunnen eventueel nog marshmallows geroosterd worden op de barbecue of bij de kachel.

Bekijk het complete feestdagenoverzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.  

(Bron: Margriet, Metro, Welingelichte Kringen, Christmaholic.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie