kerstdiner

Tijdig het kerstdiner voorbereiden, dit kunt u ruim van tevoren doen

Bij het organiseren van het kerstdiner komt het één en ander kijken. Bij sommigen gaat dat gepaard met stress en in dure tijden is het ook een behoorlijke kostenpost. Door tijdig met het voorbereiden te starten, zorgt u ervoor dat u meer ontspannen richting de Kerst gaat en kunt u tevens meer geld besparen.

Uitstellen geeft stress

Wie tegen iets op ziet, stelt de uitvoering ervan nog weleens uit, maar dat levert juist extra stress op. Voer het plannen van het kerstdiner daarom niet pas in de decembermaand zelf uit, maar voor zover mogelijk al in oktober of november. Dan heeft u alle tijd om er rustig over na te denken en hoeft u niet alles tegelijk te doen.

Uitnodigingen voor het kerstdiner

Coronamaatregelen hebben het organiseren van een kerstfeest met vrienden en familie een aantal jaren een stuk lastiger gemaakt. Met een beperking op het toegestane aantal gasten moet met meer zaken rekening worden gehouden. Maar ook als er geen maatregelen zijn, is het soms lastig om te bepalen wie u uitnodigt voor het kerstdiner en om alle agenda’s op 1 lijn te krijgen. Wacht er daarom niet tot het laatste moment mee, maar begin in oktober al met uitnodigen. U weet dan waar u rekening mee kunt houden en uw gasten weten ook waar zij aan toe zijn. Wordt het koken van een uitgebreide maaltijd u wat teveel of te duur? Overleg dan ook meteen over het verdelen van de taken. Misschien kunnen anderen (een deel van) de boodschappen doen of kunt u de verschillende gangen verdelen. Als u niet alle gerechten hoeft te bereiden, zorgt dat er ook meteen voor dat u niet de hele tijd in de keuken staat.

feestdagen
Lees ook: Stress voor de feestdagen? Zo houdt u dit binnen de perken

Menu kerstdiner uitkiezen

Begin ook ruim op tijd met het bedenken van het menu. Dat kan bijvoorbeeld met uw favoriete kookboek en online zijn er ook veel recepten te vinden met een kersttintje. Op MAX Vandaag hebben we verschillende smakelijke opties. U kunt gedurende het jaar ook al een mapje met recepten bijhouden die ter inspiratie dienen voor de feestdagen. Dan hoeft u niet op het laatste moment op zoek. Een vertrouwd recept heeft als voordeel dat het een grote slagingskans heeft. Dat neemt spanning weg. Om het extra feestelijk te maken kunt u eventueel wel iets nieuws toevoegen. Gaat u voor een compleet nieuw recept, maak het als het even kan dan van tevoren al een keertje klaar. Oefening baart immers kunst en u bent tijdens de kerst dan voorbereid op eventuele valkuilen.

Ook kan het helpen om te kiezen voor gerechten die u eerder op de dag of nog eerder kunt bereiden. Sommige producten kunnen prima ingevroren worden en die kunt u dan zelfs al enkele weken van tevoren klaarmaken. Ook gerechten die in de oven kunnen of een niet al te lange bereidingstijd hebben kunnen lucht geven. Wilt u helemaal geen kook-stress, dan kunt u nog voor kant- en klare-maaltijden kiezen, een maaltijd aan huis laten bezorgen of uitwijken naar een restaurant. Ook daarbij geldt dat het tijdig regelen daarvan de voorkeur heeft, aangezien dit soort diensten rondom de feestdagen populair zijn en snel vol kunnen raken.

Alle benodigdheden in huis?

Bedenk naast het menu ook welke keukenapparatuur u nodig heeft. Door de gerechten te verspreiden over de oven, het fornuis en eventueel een frituurpan of airfryer, kunt u meer tegelijk bereiden. Het maken van een tijdschema kan daar ook bij helpen. Mist u iets qua apparatuur, zoals een airfryer, staafmixer of keukenmachine, dan kunt u die wellicht van één van de gasten lenen. Zo wordt u niet op kosten gejaagd als u het product niet toch al van plan bent aan te schaffen.

Bekijk ook welk servies, bestek en glazen u wilt gebruiken. Ontbreekt er iets, leen dat dan of schaf het tijdig aan. Hetzelfde geldt voor servetten en de eventuele verdere aankleding van de tafel. Wilt u de tafel feestelijk versieren, doe kan dat ook al de dag ervoor, zodat u er op de dag zelf geen omkijken naar heeft. Of laat het op de dag zelf door de (klein)kinderen doen.

spijsvertering
Lees ook: Tips om uw spijsvertering de feestdagen door te helpen

Door vooraf plannen beter binnen budget blijven

December is een dure maand en het is soms lastig om qua kosten binnen de perken te blijven. Als u een bepaald budget in gedachten heeft voor het kerstdiner, dan helpt het om daarbinnen te blijven, door al tijdig bepaalde aankopen te doen, tegen een gunstigere prijs. Zoals de ontbrekende zaken, als servies, servetten of glaswerk. En eventuele versieringen voor de kersttafel. Houd daarvoor aanbiedingen in de gaten en schaf daarnaast ook alvast de eventuele wijnen en andere houdbare producten aan, wanneer die in de aanbieding zijn. Zoals sausjes, koekjes en ijs. Of vraag aan de gasten om de wijnen mee te nemen. Controleer ook wat u nog in huis heeft, zodat u geen overbodige aankopen doet. De boodschappen deels al eerder doen scheelt ook weer in tijd tijdens de kersttijd zelf, wanneer het in de winkels vaak vele malen drukker is dan normaal.

Ruimte maken in koelkast en vriezer

Maak tijdig ruimte in de koelkast en vriezer. Laat die daarvoor in aanloop naar de feestdagen wat meer leeg lopen dan anders. Bijvoorbeeld door minder snel vervangingen te kopen en creatief te koken met de ingrediënten die u nog heeft. De vriezer ontdooien kan nog wat extra ruimte opleveren.

Vooraf schoonmaken

Bent u van plan om voor het kerstdiner servies, bestek of glazen te gebruiken die een poosje niet aangeroerd zijn, maak die dan van tevoren al even schoon. Dan hoeft u dat niet op de dag zelf te doen.

Vooruitdenken voor het volgende kerstdiner

Komen er uiteindelijk dingen voorbij, die u toch graag eerder of anders wilt doen, noteer die dan. Zodat u die volgend jaar wél zo kunt aanpakken.

(Bron: Nu.nl, Lekker van bij ons, Kookfans, Delicious Magazine, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord