Mayonaise

Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Mayonaise of fritessaus smaakt heerlijk bij een patatje of gebakken aardappels. Maar ook als basis voor een saus of dressing is het vaak een onmisbaar ingrediënt. Ze lijken qua kleur veel op elkaar, maar toch zijn ze heel verschillend. Zowel in smaak als samenstelling. 

Mayonaise

Het grootste verschil zit hem in het vetgehalte. Mayonaise bestaat voor minimaal 70 procent uit vet en bevat minstens 5 procent eigeel. Dat is in Nederland zelfs wettelijk vastgelegd. De basis ingrediënten van mayonaise zijn eigeel, mosterd, citroensap, azijn en olie. Waar de saus oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het ene verhaal zegt dat het zijn oorsprong kent in Spanje, het andere dat het ontdekt is door een Franse chef-kok. Bij gebrek aan room improviseerde hij met olie en een ei en zo ontstond mayonaise. Maar wie het ook ontdekt heeft, de samenstelling is ongewijzigd gebleven.

Fritessaus

Voor fritessaus (of frietsaus) gelden andere hoeveelheden als het gaat om het vetgehalte. Het oliegehalte in deze saus varieert van 5 tot 35 procent. Maar om de saus voller te maken worden er nog andere ingrediënten als verdikkingsmiddel aan toegevoegd. Om op smaak te brengen worden er ook vaak suikers ingedaan.

Wat is ‘gezonder’?

Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram. Toch is het goed om in overweging te nemen dat aan fritessaus ingrediënten worden toegevoegd om het dikker te maken en suikers om het smaak te geven. U kunt dus misschien beter mayonaise nemen. Neem dan wat minder, dan ervaart u toch die volle smaak.

Het lekkerste is om de mayonaise zelf te maken. Janny van der Heijden heeft een makkelijk recept voor een snelle mayonaise.

(Bron: Voedingscentrum, 24Kitchen, Wikipedia, archief)

Geef een antwoord