Oliebol dikmaker?

Oliebol dikmaker? Om 1 kilo aan te komen moet u er heel veel eten

Zo aan het einde van de decembermaand begint bij veel mensen de kleding wat strakker te zitten. Na de lekkernijen van Sinterklaas, de kerstmaaltijden en al het lekkers tussendoor, staan er nog wat laatste dikmakers op het menu: de oliebol, appelflap en appelbeignet van Oud en Nieuw. Maar zijn dit nou echte caloriebommen of valt het wel mee?

179 calorieën per oliebol

Als wordt gekeken naar hoe gezond de Oud en Nieuw-snacks zijn, dan is dit niet de allerbeste keuze, maar als wordt gekeken naar de hoeveelheid calorieën dan valt het in verhouding mee. Een oliebol met rozijnen komt op 179 calorieën, eentje zonder rozijnen op 161 en een appelbeignet op 147. Dit overigens zonder poedersuiker. Met elke eetlepel poedersuiker komen er nog eens 24 calorieën bij. Een gemiddelde appelflap tikt wel behoorlijk aan, die zitten op zo’n 361 calorieën.

39 oliebollen voor 1 kilo

Ter vergelijking, 1 oliebol met krenten van 179 calorieën staat ongeveer gelijk aan 2 onbelegde volkoren boterhammen. Het voordeel van de oliebol is echter dat de meeste mensen er snel vol van zitten, dus er meestal niet meer dan 10 van eten. Meestal… Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen. Toch komt het voor dat we een dag later soms opeens een kilo zwaarder zijn. Dan gaat het echter om vocht en geen vet, zegt hoogleraar Voeding en Beweging Peter Weijs tegenover de Volkskrant.

Balansdagen

Zeker weten dat de oliebollen geen extra kilo’s achter laten? Zorg dan dat u na Oud en Nieuw een aantal balansdagen invoert, waarbij u gezond en licht eet. Als u daarnaast ook wat meer beweegt, dan kunt u met een gerust hart van de Oud en Nieuw-lekkernijen genieten.

Gezondere oliebol

Om net iets gezondere oliebollen te eten, kunt u ervoor kiezen ze zelf te bakken. Dat kan in de airfryer, dan gebruikt u sowieso minder vet, of op de traditionele manier door ze te frituren. Het Voedingscentrum heeft dan enkele tips:

  • Gebruik geen hard frituurvet, maar olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie. Vloeibaar frituurvet uit een fles kan ook. Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet.
  • Stel de frituur in op 150 tot 175 °C, dan neemt je oliebol niet te veel olie op.
  • Bak de oliebollen goudbruin, maar niet te donker. In aangebrand eten zitten namelijk schadelijke stoffen (acrylamide en PAK’s).
  • In plaats van witte bloem, kunt u ook volkorenmeel proberen.
  • Gebruik geen of weinig poedersuiker om ze te bestrooien.

Nog op zoek naar een lekker recept? Op de website van Heel Holland Bakt vindt u een recept voor oliebollen van Robèrt van Beckhoven? En niet alleen Nederlanders houden van de oliebol. De lekkernij is ook opgedoken in de lijst met de lekkerste 50 ‘toetjes’ ter wereld.

(Bron: Volkskrant, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord