februari

Krijns groentips voor februari

In februari zijn de 1e voortekenen van de lente duidelijk zichtbaar, ook in de tuin. Hoe verbetert u de kwaliteit van de bodem, hoe beschermt u kwetsbare planten als Eucalyptus en wat kunt u nu al doen op moestuingebied? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u uw tuinklussen in februari het beste kunt aanpakken.

Kalk strooien kalk strooien

Elk jaar daalt de zuurgraad (PH) van de bodem en de grond wordt dus ook zuurder. Sommige planten, zoals de Rhododendron gedijen hier prima in, maar de meeste planten houden niet van zure grond en groeien hier slecht in. Krijn vertelt hoe u de grond het beste een kalkdosis kunt geven en wat het voordeel is van biologische kalk.

Bessen kweken bessen kweken

Voor een goede oogst van kleinfruit, zoals bessen is het belangrijk om goed te mesten en de planten op de juiste manier te snoeien. Krijn vertelt u hoe u eenvoudig zelf bessenstruiken kunt kweken.

Kiwi’s kweken kiwi's kweken

De laatste jaren is het kweken van kiwi’s steeds populairder geworden en dat kan met tweehuizige en eenhuizige soorten. Krijn legt het verschil uit en hoe u een zo’n rijk mogelijke oogst van uw kiwiplant krijgt.

Vijgen kweken vijgen kweken

Ook al komt de vijgenboom oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, met een beetje zorg kan hij het hier ook heel goed doen. Krijn vertelt hoe uw vijg beter de winter door komt en hoe u het beste te werk kunt gaan met het snoeien.

Eucalyptus eucalyptus

Ook al zo’n mooie, wat exotische plant is de Eucalyptus. De meest verkochte soort is de sterke Eucalyptus gunii, die tot -10º kan verdragen. Krijn vertelt hoe u deze en andere soorten tegen de vorst kunt beschermen als het flink koud wordt.

Tuingereedschap schoonmaken tuingereedschap

Een klusje dat er vaak bij in schiet is het schoonmaken van het tuingereedschap. Terwijl dit toch vaak de levensduur van het gereedschap verlengt. Februari is hiervoor de ideale tijd, omdat er dan nog niet zoveel andere tuinklussen wachten.

Helleborus Helleborus

Naast de Helleborus niger zijn er nog veel meer soorten van de kerstroos die de moeite waard zijn. Krijn licht er een aantal voor u uit.

De moestuin moestuin

In februari wordt het weer tijd om aan de moestuin te denken. De eerst soorten kunnen in de koude bak of binnen worden voorgetrokken. Bekijk Krijns tips over de moestuin deel 1 en deel 2.

Bodembedekkers bodembedekkers

Last van onkruid in de tuin? Dan doet u er goed aan om bodembedekkers te planten. Niet alleen bloeien die vaak al vroeg in het jaar, er zijn ook hele bijzondere exemplaren te koop.

Winterbloeiende heesters winterbloeiende heesters

In februari kunnen we weer volop genieten van winterbloeiende heesters. Naast de toverhazelaar bloeien er verschillende andere soorten in februari. Krijn zet er een aantal voor uw op een rij.

Nu al de tuin in? tuinieren

Bij menig tuinier beginnen de groene vingers in februari te jeuken. Is het verstandig om nu al in de tuin te werken? Krijn beantwoordt deze vraag.

Staartaar, wel eens van gehoord? staartaar

Een hele leuke winterbloeier, die niet zo bekend is, is de Stachyurus praecox (staartaar). Krijn vertelt u meer over deze fraaie, bladverliezende heester.

Tijd om te mesten mesten

Als de temperatuur omhooggaat, gaan de planten weer groeien en dat wel 8 maanden lang. Hiervoor hebben de planten veel energie nodig en dat moeten wij ze geven in de vorm van mest. Krijn vertelt over de verschillende soorten mest.

Heesters snoeien forsythia

Februari is de maand om plannen te maken voor het snoeien van heesters. In veel gevallen moet dat in de maand maart gebeuren. Krijn vertelt u meer over de planning.

Groente en fruit kweken

groente en fruit kwekenDe laatste jaren neemt het zelf kweken van groente steeds meer toe. Niet onverstandig, want dan weet u zeker dat ze vrij van pesticiden zijn. Krijn vertelt meer over het biologisch kweken van groente en fruit.

Vogels in de winter vogels tuin

Door bij de inrichting van de tuin rekening te houden met vogels slaat u 2 vliegen in 1 klap. U kunt genieten van veel vogels in de tuin en de vogels zelf vinden er de voor hen vaak noodzakelijke voedselbronnen.

Mos op tuinplanten mos tuinplanten

Mos op planten en in het gazon is niet altijd even gemakkelijk te verwijderen. Krijn vertelt u hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Pesticiden in mezenbollen mezenbollen

In nestkasten van mezen zijn de laatste jaren veel pesticiden gevonden. Kan dit ook uit mezenbollen afkomstig zijn? Krijn heeft hier wat onderzoek naar gedaan.

Zelf een knotwilg kweken knotwilg

De knotwilg wordt meestal gekweekt van Salix alba en is in vele maten te koop. Ook is het mogelijk zelf een knotwilg te kweken, Krijn vertelt wat u daarvoor moet doen. Vooral bij een sloot staan ze erg mooi in tuinen.

Dahlia’s beschermen tegen de vorst februari

Dahlia’s komen oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika en zijn in ons land niet winterhard. Ze moeten daarom elk najaar gerooid en vorstvrij bewaard worden of buiten beschermd worden.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie