Krijns groentips voor februari

Hoe verbetert u de kwaliteit van de bodem, hoe beschermt u kwetsbare planten als Eucalyptus en waar moet u aan denken bij het kweken van kiwi’s. Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u uw tuinklussen in februari het beste kunt aanpakken.

Kalk strooien

Elk jaar daalt de zuurgraad (PH) van de bodem en de grond wordt dus ook zuurder. Sommige planten, zoals de Rhododendron gedijt hier prima in, maar de meeste planten houden niet van zure grond en groeien hier slecht in. Krijn legt uit hoe u de grond het beste een kalkdosis kunt geven.

Bessen kweken

Voor een goede oogst van kleinfruit, zoals bessen is het belangrijk om goed te mesten en de planten op de juiste manier te snoeien. Krijn vertelt u hoe u eenvoudig zelf bessenstruiken kunt kweken.

Kiwi’s kweken

De laatste jaren is het kweken van kiwi’s steeds populairder geworden en dat kan met tweehuizige en eenhuizige soorten. Krijn legt het verschil uit en hoe u een zo’n rijk mogelijke oogst van uw kiwiplant krijgt.

Vijgen kweken

Ook al komt de vijgenboom oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, met een beetje zorg kan hij het hier ook heel goed doen. Krijn vertelt hoe uw vijg beter de winter door komt en hoe u het beste te werk kunt gaan met het snoeien.

Eucalyptus

Ook al zo’n mooie, wat exotische plant is de Eucalyptus. De meest verkochte soort is de sterke Eucalyptus gunii, die tot -10º kan verdragen. Krijn vertelt hoe u deze en andere soorten tegen de vorst kunt beschermen als het flink koud wordt.

Tuingereedschap schoonmaken

Een klusje dat er vaak bij in schiet is het schoonmaken van het tuingereedschap. Terwijl dit toch vaak de levensduur van het gereedschap verlengt. Februari is hiervoor de ideale tijd, omdat er dan nog niet zoveel andere tuinklussen wachten.

Helleborus

Naast de Helleborus niger zijn er nog veel meer soorten van de kerstroos die de moeite waard zijn. Krijn licht er een aantal voor u uit.

De moestuin

In februari wordt het weer tijd om aan de moestuin te denken. De eerst soorten kunnen in de koude bak of binnen worden voorgetrokken. Bekijk welke tips Krijn hierover voor u heeft.

Bodembedekkers

Last van onkruid in de tuin? Dan doet u er goed aan om bodembedekkers te planten. Niet alleen bloeien die vaak al vroeg in het jaar, er zijn ook hele bijzondere exemplaren te koop.

Winterbloeiende heesters

In februari kunnen we weer volop genieten van winterbloeiende heesters. Naast de toverhazelaar bloeien er verschillende andere soorten in de februarimaart. Krijn zet er een aantal voor uw op een rij.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie