Krijns groentips voor november

Hoe helpt u uw gazon de winter door, welke planten brengen juist nu nog kleur in de tuin en welke fruitplanten kunt u de komende maanden planten? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u uw tuinklussen in november het beste kunt aanpakken.

Pruimenbomen snoeien

Heeft u pruimenbomen in de tuin staan en zijn die nog niet gesnoeid, dan moet dit uiterlijk in november gebeuren. Anders lopen uw bomen het risico op gomziekte, wat de bomen erg verzwakt en waar ze uiteindelijk zelfs aan kunnen doodgaan. Lees Krijns verdere tips over pruimenbomen.

Sieruien planten

Steeds meer mensen genieten van prachtige sieruien in de tuin. De beste tijd om ze te planten is tussen half oktober en half december en Krijn vertelt u welke soorten u zoal kunt kiezen en waar die het beste groeien.

Kuiplanten overwinteren

Heeft u planten van rond de Middellandse zee, die niet tegen de vorst kunnen? Dan moeten die nu naar binnen om te overwinteren. Waar u ze plaatst is afhankelijk van of ze bladverliezend zijn of groenblijvend. Lees Krijn zijn tips hierover.

Sfeer en kleur in de tuin

Als de meeste planten uitgebloeid zijn en het blad gaat vallen, dan kan de tuin wel een nieuwe impuls gebruiken. Met heesters fleurt u de boel op. Krijn heeft leuke tips om mooie bakken te maken en vertelt welke heesters voor flink wat kleur zorgen in uw tuin.

Rozen planten

Het najaar is een uitstekende tijd om rozen te planten. Krijn vertelt u hoe u uw nieuwe rozen de best mogelijke start kunt geven en hoe u ervoor kunt zorgen dat de nieuw aangeplante struiken ook het voorjaar goed doorkomen, zodat u komende zomer goed in de bloemen zit.

Moestuinoverschot

Heeft u zoveel groente geoogst uit de moestuin dat u het bij lange na niet op krijgt? Krijn heeft tips hoe u het overschot zo goed mogelijk kunt bewaren. Gooi onrijpe tomaten bijvoorbeeld niet weg, maar bewaar ze binnen. Na enkele weken kunnen ze dan alsnog kleuren. Hoe? Lees verder!

Herfstbloeiers

Ook in november is het nog mogelijk om bloeiende planten in de tuin te hebben. Naast kleurrijke heesters kunt u dus ook nog een poosje genieten van deze herfstbloeiers. Krijn geeft u een aantal beproefde bloeiers die tot ver in november rijk blijven bloeien.

Niet meer snoeien

Voor veel planten geldt nu dat u ze niet meer moet snoeien. Doet u dat wel, dan kan het ervoor zorgen dat er vorstschade ontstaat en in het ergste geval vriezen uw planten en struiken dood. Dit is echter niet de enige reden, Krijn vertelt u waarom u met het snoeien in veel gevallen beter kunt wachten tot het voorjaar.

Het gazon

Wanneer kunt u stoppen met maaien en wat moet u nu nog doen om uw gazon gezond de winter in te laten gaan? Krijn legt uit welke tuinklussen er in november nog aan uw grasveld moeten gebeuren.

Kleur in de winter

De bloei van de vaste planten zit er voor dit jaar weer op, maar er zijn verschillende (groenblijvende) planten die juist nu kleur in de tuin kunnen brengen. Sommige ervan kunt u ook in potten houden. Krijn geeft goede tips.

Fruit aanplanten

Frambozen, bessen, maar ook bramen. Plant ze één keer en u kunt elk jaar genieten van oogst uit eigen tuin. Krijn geeft tips voor een aantal goede rassen en hoe u bessenstruiken het beste kunt mesten.

Bolgewassen planten

Bollen al geplant? Het kan nog steeds en Krijn zet de verschillende opties voor u op een rij. Vroege of late tulpen en klein-of grootbloemige? Het kan allemaal.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie