rozen

Tip 28: zo kunt u uw rozen het beste snoeien

Nu de winter bijna voorbij is, moeten we weer aan het snoeien in de tuin denken. Ik begin met de struikrozen, deze kunnen half maart gesnoeid worden. Door goed kort te snoeien wordt de bloei gestimuleerd.

Dode en gebroken takken wegknippen

Begin met dode en gebroken takken weg te knippen. Dode takken zijn te herkennen aan hun bruine kleur. Daarna moet u de dunne takken wegknippen, deze brengen alleen maar kleine takjes voort die weinig bloemen leveren. De overgebleven takken moeten van goede kwaliteit zijn, want van daaruit worden nieuwe takken gevormd met hopelijk veel bloemen.

Het oog van de roos

Deze dikke takken terug knippen tot het 3e oog en het liefst een buiten oog. Dat is het oog dat naar de buitenkant van de struik is gericht. Hierdoor zal het hart van de roos meer openblijven, waardoor meeldauw minder kans krijgt.

Stam- of treurrozen

Bij een sterk groeiende roos kan men 1 of 2 ogen meer laten zitten. Het snoeien van stam- of treurrozen lijkt op het snoeien van struikrozen. U kunt de takken iets langer houden, zodat er nog iets van een kroon overblijft. Eventueel wortelopslag altijd zo laag mogelijk wegknippen. Bij rozen op stam altijd de uitlopers op de stam verwijderen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 7 2023. Foto: Shutterstock)   

Geef een reactie