hagelschotziekte

Tip 29: 10 jaar de MAX-tuinman en hagelschotziekte

Alweer 10 jaar MAX Magazine en wat een succes is dit weekblad! Al vanaf 2014 schrijf ik wekelijks, het laatste jaar tweewekelijks, een stukje voor dit blad. Via de redactie krijg ik regelmatig vragen over allerlei tuinproblemen. Maar ook via de telefoon krijg ik regelmatig vragen over de tuin.

Hagelschotziekte

Veel vragen gaan over aangevreten bladeren van allerlei struiken. Het meest gevraagd zijn ronde gaatjes in bijvoorbeeld Prunus. Als lezers met deze blaadjes naar een tuincentrum gaan, krijgen ze als antwoord, dat rupsen deze gaten maken. Men adviseert dan meestal een giftig middel te kopen om deze rupsen dood te spuiten. Het is echter een schimmel die deze gaatjes veroorzaakt, men noemt dit hagelschotziekte.

Peperboompje

Vaak worden er zaden uit subtropische landen meegenomen en als ze dan opkomen weet men niet welke plant dit is. Altijd denkt men, dat ik na het zien van een foto van de plant wel weet, welke plant het is, maar dit is niet altijd eenvoudig. Ik word heel vaak aangesproken als de MAX-tuinman. Enige tijd terug schreef ik over een heel bijzonder Peperboompje. Op woensdag, 3 uur na het bezorgen van de gids, werd ik al gebeld of ik deze heester te koop had. Ik moest de lezer uit Friesland echter teleurstellen, want op dit moment is hij niet te koop in Nederland. Het geeft mij veel voldoening om deze stukjes te schrijven.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2023. Foto: Shutterstock)   

Geef een reactie