kalk

Tip 25: kalk strooien (op het gazon), jaarlijks terugkerend werkje

Krijn adviseert om elk jaar kalk te strooien (op het gazon): de bodem verzuurt door weersomstandigheden en bodemprocessen. Maar ook CO2-uitstoot van fabrieken, auto’s en nog veel meer heeft een nadelige invloed. 

Strooi jaarlijks kalk

Als de bodem te zuur wordt, kunnen de meeste planten geen voedsel meer opnemen. Ze zijn dan vatbaar voor ziekten en plagen en groeien slecht. Dit geldt voor zowel het gazon als de border. Ik adviseer dan ook om 1 keer per jaar kalk te strooien. Kies daarbij voor een milieuvriendelijk product, in korrelvorm. Dat is stuifvrij en spoelt niet uit. Als er een viltlaag in het gazon ontstaat, is het verstandig eerst te verticuteren met een verticuteerhark of met een verticuteermachine. Daarna kan men dan de kalk strooien.

Groener gazon

Omdat een gazon ook bemest moet worden, kan men gelijktijdig een biologische meststof strooien. Dat zorgt voor enkele maanden voeding en met extra micro-organismen wordt het wortelgestel sterk verbeterd. Het gazon wordt daardoor veel groener. Na het verticuteren eventuele kale plekken inzaaien met graszaad. De borders moeten uiteraard ook bemest worden na het kak strooien.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2022

Geef een antwoord