Tip 1: kalk strooien

Kalk is niet echt een bouwstof voor de plant, zoals stikstof en fosfaat. Toch is kalk erg belangrijk voor de zuurgraad van de tuingrond. Elk jaar daalt de PH (zuurgraad) met 0,2 tot 0,3 procent en wordt de grond dus ook zuurder. Dit vinden zuurminnende planten zoals Rhododendron, Heide en dergelijk prima.

Maar de meeste planten houden niet van zure grond en groeien hier slecht in. Daarom is het belangrijk om jaarlijks een kalkdosis te geven. Als biologische kweker gebruik ik hiervoor AZ-kalk en het is nu tijd om dit te strooien. AZ-kalk verhoogt de PH-waarde van de grond en hierdoor zijn er veel mos soorten die zich slecht ontwikkelen, dus geef het gras ook wat AZ-kalk.

AZ-kalk bevat veel bodembacteriën en schimmels en heeft dus een gunstige ontwikkeling op de wortelontwikkeling. Men kan AZ-kalk het hele jaar strooien, maar de maand februari vind ik de beste maand. Niet strooien als het vriest.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2016

Geef een reactie

Reacties (2)

    The Hez says:

    Kan ik ook gemalen eierschalen als bron van kalk gebruiken?

      MAX Vandaag says:

      Beste The Hez, bedankt voor uw reactie. Dat kan inderdaad. In dit artikel vertellen we daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/bananen-koffie-eieren-keukenresten-als-plantenvoeding-voor-de-tuin/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag