Dahlia's

Tip 23: bescherm de Dahlia’s in uw tuin tegen de vorst

Dahlia’s komen oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika en hebben nog steeds een grote invloed op tuinen in vele landen. Nageslacht van ‘Dahlia coccinea’ en ‘Dahlia pinnata’ vormt de kern van onze Dahlia’s.

Deze plantensoort is in ons land niet winterhard, vandaar dat de knollen elk najaar worden gerooid en vorstvrij bewaard. Eind april worden zij dan weer uitgeplant. Door de zachte winters van de laatste jaren laat men de knollen in het najaar in de grond zitten en worden ze bij vorst beschermd. Dit gaat vaak goed en bespaart een hoop werk. Dahlia’s houden van een zonnige standplaats en van goed bemeste grond.

In de zomer regelmatig bijmesten. De meeste Dahlia’s moeten worden opgebonden, dit vooral niet vergeten. Ze kunnen door middel van zaad vermeerderd worden, ook is het mogelijk de knollen in het voorjaar voorzichtig te delen. Ze worden in het voorjaar veel aangeboden en het is zaak ze tijdig te kopen, omdat na enige tijd de knollen toch iets verdrogen en de kwaliteit iets achteruit gaat. Bewaar ze eventueel in potgrond en plant ze pas eind april in de grond, let dan wel op eventuele nachtvorsten. De bekendste is ‘Dahlia Bishop’ of ‘Llandaff’, met vuurrode bloemen boven het schitterende, diep-wijnrode loof.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 8 2021

Geef een antwoord