handtas schoonmaken

Uw handtas schoonmaken? Reinigen kan met deze methoden

Een handtas wordt over het algemeen intensief gebruikt en gaat overal mee naar toe. Na verloop van tijd hoopt er zich veel vuil in op. Niet elke tas is echter even eenvoudig schoon te maken, maar we geven u tips voor de reiniging van verschillende soorten stoffen.

In de wasmachine?

Hoe u een tas reinigt heeft alles te maken met de stof waarvan die gemaakt is. Vaak bevat de voering daarbij nog weer een andere stof dan de buitenkant. Sommige stoffen zijn geschikt om in de wasmachine te wassen, andere kunnen prima met een sopje en zeep gereinigd worden, terwijl sommige stoffen daar toch echt te delicaat voor zijn. Doe uw tas alleen in de wasmachine als het etiket aangeeft dat dit mogelijk is. Vaak kan de gebruikte stof het nog wel aan, maar is er voor de bodem bijvoorbeeld een versteviging van karton gebruikt, die niet tegen zoveel water opgewassen is.

De buitenkant

Als u uw tas vaak op de grond plaatst, is het raadzaam in elk geval de onderkant regelmatig te reinigen. Plaats hem in huis dan ook niet op de bank of op een (eet)tafel, want dat zou u ook niet met uw schoenen doen om maar een voorbeeld te geven. Ook als u uw tas nooit op de grond zet wordt die na verloop van tijd vies door bijvoorbeeld vlekken van eten of drinken.

Leren tassen kunt u in eerste instantie reinigen met een droge doek. Is de tas daar te vies voor, dan kunt u proberen de viezigheid met een droge borstel te verwijderen. Lost dit het probleem nog niet op, neem de tas dan vervolgens af met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger. Let erop dat het leer niet te nat wordt en laat de tas na het reinigen bij kamertemperatuur drogen. Behandel zo nodig na met een speciaal vochtinbrengend middel voor leer, zodat het zacht en soepel blijft. Voor suède zijn speciale suèdeborstels en reinigers te koop.

Modder

Als u modder op een leren tas gekregen heeft, veeg dit er dan zo spoedig mogelijk vanaf, maar laat het in geval van een tas van suède eerst opdrogen. Gebruik vervolgens een zachte borstel om het eraf te borstelen.

Overige stoffen

Overige stoffen, waaronder synthetische, zijn over het algemeen makkelijker schoon te maken. Gebruik hiervoor een sopje met groene zeep of een mild wasmiddel. Probeer dit wel altijd eerst uit op een klein stukje op een onopvallend deel van de tas. Was de tas daarnaast altijd met de hand, tenzij zoals hierboven beschreven het etiket anders aangeeft. Na het reinigen de tas rustig laten drogen bij kamertemperatuur.

Extra tips

Gebruik geen water op vetvlekken en geen babydoekjes, handcrèmes, of middelen met lanoline (wolvet) op onafgewerkt leer. Die kunnen het leer permanent beschadigen of vlekken maken die niet te verwijderen zijn. Onafgewerkt leer verkleurt donker wanneer het nat wordt. Poets leer niet te hard, dit kan het leer beschadigen. Of de vlekken dieper in het leer werken, waardoor ze nog moeilijker te verwijderen zijn.

Buitenkant preventief schoonhouden

Door een tas van leer of suède te behandelen met een daarvoor bedoelde beschermspray, hebben vlekken er minder vat op en zijn die makkelijker te verwijderen. Draag in het geval van een lichtgekleurde tas die niet op donkere kledingstukken, om te voorkomen dat de lichte kleur donkere kleurstoffen overneemt.

De binnenkant

We nemen van alles mee in handtassen. Van boeken tot make-up en van voedsel tot borstels met haren erin. Zeker voedsel kan zijn sporen achter laten, maar ook vuil dat minder zichtbaar is zal na enige tijd ontstaan. Dan kan opfrissen en vieze geurtjes verwijderen geen kwaad. U begint ermee met de tas helemaal leeg te halen. Open ook de kleinste ritsjes en haal voor zover mogelijk de binnenkant naar buiten en klop de tas goed uit boven de vuilnisbak. De ergste kruimels raakt u hiermee kwijt. Behandel de tas vervolgens met een kledingroller of stukjes plakband, zodat achtergebleven vuiligheid daar nog aan blijft plakken. Een vlek in de voering kunt u eventueel behandelen door er een druppel wasmiddel op te deppen en dit met een vochtig doekje na te deppen. Of gebruik een doekje met een vlekkenverwijderaar. Probeer dit eerst uit op een heel klein stukje en op een manier dat de tas er niet doordrenkt mee raakt.

Sopje

Is de voering erg vies en kunt u die naar buiten halen, was die dan in een sopje, maar zorg daar in het geval van een leren tas of andere kwetsbare stof bij op dat de buitenkant niet nat wordt. Kan de voering niet naar buiten, maak die dan voorzichtig schoon met een nat doekje met een mild wasmiddel en zorg er weer voor dat een kwetsbare buitenkant niet te nat wordt. Plaats de tas bijvoorbeeld op een wasrek en laat de voering bij kamertemperatuur drogen en in elk geval niet bij de kachel.

Geurtjes verwijderen

Wilt u uw tas niet natmaken en alleen van een vies geurtje af, dan kunt u er een kleine hoeveelheid baking soda in strooien. Klop de tas de volgende ochtend goed leeg of stofzuig de tas op een lage stand voorzichtig uit.

Binnenkant preventief schoonhouden

Is de tas eenmaal weer opgefrist, dan kunt u vervolgens een hoop nieuwe viezigheid voorkomen door uw tas voortaan wekelijks op te schonen. Haal uw tas daarvoor helemaal leeg, gooi oude bonnetjes en achtergebleven etensresten weg en klop de lege tas uit. Zo worden vlekken en geurtjes al enigszins voorkomen. Om het gevaar op lekken en vlekken te verminderen doet u er ook goed aan om etenswaren en spullen als zonnebrand goed te verpakken en dan pas in uw tas te vervoeren. En door er nooit pennen zonder dop in op te bergen.

Twijfelt u over de beste schoonmaakmethode van uw tas, dan kunt u welicht ook advies inwinnen bij bijvoorbeeld een schoenmaker of stomerij.

Lees ook: schoonmaken in coronatijd: alles 20 seconden lang boenen?
Coronavirus: deze dingen zijn belangrijk om nu dagelijks extra schoon te maken.
Is het nodig om boodschappen schoon te maken?
Deze delen van de auto kunt u beter regelmatig schoonmaken in coronatijd.
Deze manieren van schoonmaken maken uw huis juist vies en niet schoon.
Theedoek vaak bron van ziekmakende bacteriën.
Schoonmaken met ketchup en cola.
Zo maakt u handschoenen en wanten goed schoon.
Zo krijgt u uw bril echt schoon.
Vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed.
Dit gebeurt er als u uw beddengoed niet regelmatig verschoont.
Zo maakt u uw magnetron weer blinkend schoon.
Een autostuur is vaak viezer dan een wc-bril, zo maakt u hem schoon.

(Bron: Cleanipedia, Tips en weetjes, Van Beek lederwaren, AD, WikiHow)

Geef een antwoord