autostuur

Maakt u uw autostuur wel eens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril

Uit Brits en Amerikaans onderzoek blijkt: op een autostuur zitten tot wel 9 keer meer bacteriën dan op een wc-bril van een openbaar toilet. Door de meeste autobezitters wordt deze plek namelijk overgeslagen bij het schoonmaken van de auto.

Een derde van de autobezitters wast het stuur maximaal één keer per jaar. En dat terwijl veel mensen het stuur aanraken met ongewassen handen en wel eens eten achter het stuur. Met verloop van tijd hoopt er zo veel vuil en daarmee bacteriën op. In een gemiddelde auto leven 700 verschillende soorten bacteriën. Gelukkig niet allemaal ziekmakende bacteriën, maar de Stahylococcus en Probioni behoren er ook toe. De Stahylococcus veroorzaakt voedselvergiftiging en huidinfecties. De Probioni kan ontstekingen veroorzaken. Regelmatig het vuil en vet van het stuur verwijderen is dan ook zeker een goed idee. Hetzelfde geldt overigens voor andere zaken in de auto die aangeraakt worden, zoals de deurgreep, richtingaanwijzer en de schakelpook.

Hoe schoonmaken?

Om het stuur te reinigen kunt u het beste een sopje maken met lauwwarm water en met een doek alle onderdelen afnemen. Gebruik bij voorkeur een schoonmaakmiddel dat (kunst)leer niet aantast, anders kan uw stuur op den duur minder mooi worden. Droog het stuur na het schoonmaken met een andere doek.

Andere bacteriënbronnen

Voor en tijdens het autorijden komt u vaker met bacteriënbronnen in aanraking dan u denkt en dat brengt u via uw handen weer allemaal over op uw stuur. Denk daarbij aan:

  • (Handgrepen van) winkelwagens
  • Vulpistool van de benzinepomp
  • Liftknoppen
  • Publiek toilet
  • Scherm van mobieltje

Lees ook: deze toiletten zijn in 2018 het schoonst en het viest.

(Bron: gezondheidsnet, autowastips.nl)

Geef een reactie

Reactie

    John1 says:

    Best goed om eens bij stil te staan. Het is natuurlijk al lang bekend dat de meeste besmettingen (zoals griep) door de handen gaan, bijvoorbeeld via deurkrukken. Klein voordeeltje: ik deel mijn auto niet met anderen ..