bed opmaken

Dit gebeurt er als u uw beddengoed niet regelmatig verschoont

Een fris opgemaakt bed met schone lakens, niets slaapt zo heerlijk. Dat alleen al is een goede reden om uw bed wekelijks te verschonen, maar een belangrijkere reden om dat te doen zijn de mogelijke gezondheidsproblemen die een vies dekbed met zich meebrengt.

Vies bed

Verschoont u uw bed wekelijks? In Nederland is hier nog maar weinig onderzoek naar gedaan maar uit onderzoek van de Engelse krant Daily Mail blijkt dat slechts 40 procent van de Engelsen wekelijks schone lakens op hun bed leggen. Toch is het wel aan te raden om uw bed elke week te verschonen, u laat namelijk zweet, bacteriën, huidcellen en zelfs schimmels en poepdeeltjes achter in bed. Door uw bed in ieder geval 1 keer per week te verschonen komt u zo min mogelijk in aanraking met al deze vieze dingen. Daarnaast verkleint u de kans op allergieën en andere aandoeningen door uw beddengoed tijdig te verversen. Want wat kan er eigenlijk allemaal gebeuren in een vies bed?

Puistjes en andere huidproblemen

Huidoliën en make-up resten trekken in het beddengoed en de bacteriën trekken in de vezels van het beddengoed waar ze zich vervolgens vermenigvuldigen. En daar ligt u dan nachten achter elkaar in te slapen. Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed. Toch kunt u het nooit helemaal tegenhouden dat er vuil en bacteriën in uw bed ophopen, daarom is het belangrijk om uw beddengoed tijdig te verschonen. Zeker uw kussensloop moet vaak ververst worden, deze komt immers elke nacht in aanraking met uw gezicht.

Schimmels en bacteriële infecties

U merkt het misschien niet altijd, maar iedereen zweet ’s nachts. Sommige mensen een klein beetje, anderen juist veel. Onder de lakens verdampt dat vocht niet allemaal en zo’n vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën om te vermenigvuldigen. Een veelvoorkomende ‘bedschimmel’ is de Cladosporium. Deze schimmel kan astma en longontsteking veroorzaken en kan ook leiden tot schimmel- en kalknagels. Andere infecties en huidproblemen die kunnen worden overgedragen door vies beddengoed zijn ringvorm, zomergist en in het ergste geval zelfs MRSA, ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie. En die hoeveelheid bacteriën kan nogal oplopen: Uit onderzoek van een Amerikaanse matrassenfabrikant blijkt dat een niet gewassen dekbedovertrek gemiddeld zo’n 24.631 bacteriën méér bevat van de deurknop van een openbaar toilet. Nog een goede reden om uw beddengoed wekelijks te wassen.

Huisstofmijt

Niet alleen bacteriën en schimmels, maar ook huisstofmijten houden van een klamme omgeving. Een gemiddeld matras bevat dan ook meer dan 2 miljoen huisstofmijten. Veel mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes, waardoor zij luchtwegklachten, eczeem en andere allergische reacties krijgen. Ondanks dat u beddengoed nooit helemaal mijtvrij krijgt, kunt u er wel voor zorgen dat het mijtarm is. Dit doet u door het beddengoed op 60 graden Celsius te wassen. Het is ook aan te raden om uw dekbed en kussen regelmatig te wassen en ook strijken helpt om de stofmijten die na het wassen overblijven te doden.

Tips

Het is dus wel zo hygiënisch om uw bed wekelijks te verschonen. Vergeet tijdens uw wekelijkse wasronde ook uw pyjama niet, deze heeft u natuurlijk elke nacht aan, maar toch vergeten veel mensen dit kledingstuk te wassen. Vergeet daarnaast niet om uw bed dagelijks te luchten, wanneer u uw bed ’s ochtends direct opmaakt kan klam beddengoed namelijk niet goed drogen.

In sommige gevallen is het nodig om uw beddengoed nog vaker te verschonen. Bijvoorbeeld wanneer u verkouden bent of de griep hebt, dan laat u namelijk ziekteverwekkers achter in bed waardoor het langer kan duren voordat u beter wordt. Het verschonen van uw bed is dus altijd belangrijk en zeker wanneer u ziek bent geen overbodige luxe.

(Bron: Huidarts.com, Gezondheidsnet)

Geef een reactie

Reacties (9)

    oosterwijck says:

    Wij zitten precies op schema. Mijn vrouw verwisseld elke week het beddengoed en nachtkleding dragen we niet. Ik weet dat exact omdat ik moet helpen met de hoezen over de dekbedden te schudden. Ik moet dan de punten vasthouden. Ook wordt dan het matras gestofzuigd, de stenen vloer gestofzuigd en de vloer met een natte doek na geboend. En toch heb ik last van stof allergie. We hebben om die reden ook geen stoffen gordijnen.

      B.Harmsen says:

      Op 8 feb. schreef u dit;

      Nadat ik in het seniorenappartement woon, ontmoet ik een vrouw, met wie ik een relatie kreeg. Ook zij woont in een seniorencomplex met dezelfde ruimteproblematiek. Samenwonen is niet mogelijk vanwege de te krappe seniorenwoningen (er is niet genoeg plaats voor nog eens een kledingkast en persoonlijke spulletjes), dus pendelen we op en neer, als we bij elkaar willen zijn. De ene keer in haar appartement en de andere keer in mijn appartement (met een persoonlijk koffertje). We hebben beiden het gevoel, dat we in een tijdelijk vakantieverblijf gehuisvest zijn.

      Verschoond u nu het bed de ene week bij U thuis en de andere week bij haar, of elke week beide?

      Joris Driepinter says:

      Teveel hygiëne kan ook lijden tot allerlei allergieën, dan ben je sneller kwetsbaar als het eens niet 100% kraakhelder is !

      Ten eerste wil ik een binnenveringsmatras, gewoon voor de beste ventilatie… in de zomer slaap ik onder alleen een dekbedovertrek zonder inhoud, met een katoenen pyjama aan die vocht kan opnemen… na mijn ‘schoonheidsslaap’ ligt mij bed open om te luchten en na verloop van tijd klap ik dit dicht.
      Op mijn kussen heb ik altijd een badhanddoek van 70/140 dubbelgevouwen voor transpiratie, welke ik elke dag lekker buiten kan hangen…
      In de winter komt er in het hoeslaken een katoenen dekbed en als het heel erg koud zou zijn, ligt er een dunne fleece deken overheen.

    Ceeshm says:

    Ja, mijnheer Oosterwijck, ik zie u op de foto bovenaan.

    Pukkel47 says:

    Wat een onzin zeg, mensen zijn te hygiënisch tegenwoordig. Vandaar al die kwalen.

    marianke brugman says:

    ’s morgens vroeg hang ik het dekbed over een stoel en ik doe een electrische deken aan om het matras te drogen. Verder heb ik een plafondventilator boven het bed en die doe ik ook aan. Dan zuig ik het matras iedere 2 weken aan beide kanten. Ik heb ook nog een vochtvreter onder het bed staan.
    Een pispot hoeft niet meer, de badkamer is dichtbij.( grapje)

      Atjedu says:

      Goed werk Marianka, bedwantsen en mijten houden van warmte!

      Claire65 says:

      Het lijkt me makkelijker om gewoon het dekbed even een paar uurtjes van het bed te houden, een goed bed ventileert en zal dan echt droog genoeg zijn. Wat een onzin met die elektrische deken.
      Max

    duurzamelevensgenieter says:

    Ik denk dat veel mensen niet beseffen dat je uit hygiëne overwegingen katoenen beddengoed eigenlijk elke vier dagen op hoge temperatuur moet wassen, zoals hotels doen. Gelukkig hebben we al ons beddengoed van katoen vervangen door veel hygiënischer Tencel beddengoed, dat je minder vaak en op een lagere temperatuur kan wassen. En ik kan het ook qua comfort iedereen aanraden.